
Kurczak przyszłością fastfoodow?
Nie od dzisiaj wiadomo, że mięso drobiowe ma wiele walorów odżywczych, smakowych i … ekonomicznych. Jak się okazuje, ten ostatni ma coraz większe znaczenie także w sieciach szybkiej obsługi.
Ponieważ kurczak jest nadal tańszą opcją białkową niż wołowina, można się spodziewać, że więcej lokali gastronomicznych „zastąpi” kurczaka wołowiną, powiedział Chris DuBois, wiceprezes wykonawczy działu Fresh Foods w Circana. DuBois mówił o trendach cenowych białka podczas webinarium „Co jest w centrum uwagi w tym sezonie świątecznym”, które było prowadzone przez CoBank.
Cena wołowiny jest obecnie, powiedział DuBois, na szczycie „progów cenowych”. A ponieważ wielu konsumentów decyduje się jeść w domu zamiast na mieście ze względu na przystępność cenową, stwarza to również trudne środowisko dla restauracji i innych lokali gastronomicznych.
„Co napędza lukę w kosztach gastronomicznych i co napędza część detaliczną? Tak naprawdę chodzi o koszt posiłku”, powiedział DuBois. „Jeśli pójdziesz do McDonald’s, nie jest tanio. Jeśli pójdziesz do Panery, to nie jest tanio”.
Niektóre biznesy restauracyjne prosperują, powiedział DuBois, podczas gdy inne, takie jak Red Lobster, ogłosiły upadłość.
Restauracje, które mogą dokonać zmian w menu – takich jak mniejsze poleganie na droższych białkach, takich jak wołowina, a większe na tańszych białkach, takich jak kurczak – często dobrze prosperują finansowo.
„Często można zobaczyć, jak białka są zastępowane. Chicken Big Mac nie był po prostu przypadkowym eksperymentem. To sposób na zastępowanie różnych białek, co w pewnym sensie prowadzi do lepszego kosztu towarów. Więc coraz częściej w lokalach gastronomicznych kurczak będzie zastępowany wołowiną” – powiedział.
Czy także europejskie sieci pójdą śladem amerykańskich? Biorąc pod uwagę stan gospodarki UE, wydaje się to tylko kwestią czasu. Pozostaje tylko pytanie, czy będzie to mięso wyprodukowane w państwach UE, czy może na Ukrainie i w krajach Mercosuru.
na podstawie: www.wattagnet.com
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.