Koszerny drób z Brazylii na rynku Izraela
Wielu hodowców i producentów mięsa drobiowego pamięta zapewne dyskusję dotyczącą uboju rytualnego, jaka przetoczyła się dekadę temu w mediach i urzędach naszego kraju. Jak się okazuje, Brazylijczycy nie tracą czasu na dyskusje i rozpoczęli rozmowy na temat dostaw koszernego mięsa z kurczaka na rynek Izraela, który otwarł się na produkcji z Brazylii latem ubiegłego roku.
Co prawda, zapowiadane w sierpniu ubiegłego roku otwarcie izraelskiego rynku brazylijskiego mięsa z kurczaka nie przełożyło się jeszcze na faktyczne dostawy tego produktu. Jak poinformował Ricardo Santina, prezes Brazylijskiego Stowarzyszenia Białka Zwierzęcego (ABPA), powodem jest to, że krajowy przemysł nadal musi dostosować się do protokołu uboju koszernego wymaganego przez władze żydowskie.
„Protokół koszerności wymaga od firmy posiadania dedykowanej linii produkcyjnej. Ubojnia wymaga przygotowań technicznych, w ramach których prowadzone są drobne prace adaptacyjne – wyjaśnia dyrektor.
Obecnie Brazylia jest jedynym krajem na świecie uprawnionym do eksportu mięsa kurcząt na rynek izraelski. Izrael jest największym na świecie konsumentem kurczaków na mieszkańca: 65 kilogramów na mieszkańca rocznie.
źródło: https://www.avisite.com.br/falta-de-adaptacao-a-abate-kosher-trava-exportacao-de-frango-brasileiro-a-israel/#gsc.tab=0
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.