Rośnie produkcja mięsa drobiowego na Ukrainie
Jak informuje portal ukragroconsult.com, produkcja drobiu na Ukrainie odbiła się w tym roku po spadku w 2022 r. i wykazała stabilną wydajność. W przyszłym roku spodziewany jest dalszy wzrost produkcji – wynika z prognoz przygotowanych przez analityków Departamentu Rolnictwa USA (USDA).
Biorąc pod uwagę pełnoskalową inwazję, niestabilność mikroekonomiczną, brak inwestycji zagranicznych i krajowych, odpływ ludności, problemy logistyczne, mobilizację i przerwy w dostawie prądu, produkcja kurczaka na Ukrainie szacowana jest na 1,32 mln ton w tym roku i 1,33 mln ton w 2025 r. Eksport ma wynieść 445 tys. ton w tym roku i 450 tys. ton w przyszłym roku.
Analitycy USDA uważają, że ograniczenia nałożone przez UE zmuszą ukraińskich producentów do rozważenia innych kierunków eksportu.
„Drugą najlepszą alternatywą dla lukratywnego rynku UE jest Bliski Wschód. Ceny mięsa drobiowego odbiły się tam w pierwszym kwartale, co sprawiło, że eksport na tradycyjne rynki Arabii Saudyjskiej i Zjednoczonych Emiratów Arabskich stał się znacznie bardziej atrakcyjny” — powiedzieli.
Ukraina zwiększyła również swoją obecność na rynkach Turcji i Iraku. Turcja jest jednym z wiodących krajów na świecie w produkcji i eksporcie mięsa drobiowego.
„Większość ukraińskiego eksportu do Azji Środkowej i Iraku odbywa się przez Turcję. Ze względu na niższe marże rynki te pozostają mniej atrakcyjne dla ukraińskich producentów” – wyjaśniają eksperci.
Jednocześnie Ukraina ma ograniczyć import podrobów mięsnych do spożycia krajowego.
źródło: ukragroconsult.com
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.