Mięso kurczaka podbija rynek w Chinach
Konsumpcja mięsa kurczaków brojlerów w Chinach wzrośnie wraz ze wzrostem ilości przeznaczonych na produkcję gotowej żywności, twierdzą autorzy niedawnego raportu Global Agricultural Information Network (GAIN) Departamentu Rolnictwa USA (USDA).
Mięso kurczak brojlerów jest głównym składnikiem gotowych posiłków ze względu na niski koszt i możliwość dostosowania smaku, co staje się coraz ważniejsze.
Konsumenci o średnich i niskich dochodach mają tendencję do przechodzenia do restauracji niższej klasy, takich jak restauracje fast-food i restauracje sieciowe niższej klasy. Restauracje fast-food i restauracje sieciowe niższej klasy zazwyczaj korzystają z gotowej żywności, aby przyspieszyć obsługę i zapewnić jednolity smak w ramach tej samej marki. Z podobnych powodów wiele tańszych restauracji internetowych na wynos również korzysta z gotowej żywności, aby zagwarantować terminową dostawę.
Zdając sobie sprawę z tego trendu, coraz więcej dużych przetwórców kurczaków uruchamia linie produkcyjne lub planuje zainstalować linie produkcyjne do produkcji wstępnie przygotowanej żywności z kurczakiem jako głównym składnikiem.
Innym pojawiającym się trendem jest gotowy do spożycia kurczak dla konsumentów dbających o kondycję. Ten sektor jest obecnie niewielki, ale szybko rośnie wraz ze wzrostem populacji osób dbających o kondycję. Białe mięso kurczaka brojlera jest często używany w tego rodzaju produktach, ponieważ jest tańszy i zawiera mniej tłuszczu niż żółty kurczak brojler. W kilku zastosowaniach biała pierś z kurczaka brojler może być gotowana i gotowa do spożycia lub gotowa do podgrzania jako próżniowo pakowany artykuł handlowy, który konsument może jeść bezpośrednio lub rozdrabniać w celu umieszczenia w sałatkach, kanapkach lub spożywać
bezpośrednio z innymi produktami. Poza dwoma wyżej wymienionymi podsektorami, Post nie przewiduje, że spożycie białego
kurczaka brojlera w pozostałych firmach HRI, kawiarniach lub gastronomii domowej wzrośnie znacząco
w 2025 r.
źródło: thepoultrysite.com
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.