AKTUALNOŚCIMAKROEKONOMIAMEDIA O BRANŻY

Chiny umacniają swoją pozycję na rynku drobiu

Dla wszystkich państw eksportujących mięso drobiowe rynki azjatyckie są szczególnie interesujące. Dysponują dużą populacją (a więc i potencjałem konsumenckim), a mięso drobiowe jest jednym z głównych źródeł białka zwierzęcego w ich tradycyjnej kuchni.

Nic więc dziwnego, że hodowcy drobiu w Brazylii są zaniepokojeni danymi dotyczącymi importu mięsa drobiowego w Chinach. Jak informują portale branżowe, chiński import, który spadał już w 2024 r., w przyszłym roku utrzyma się na tym samym poziomie. Według aktualnych prognoz wolumen importu może spaść o 60% w porównaniu z 2023 rokiem. Należy zaznaczyć, że wskaźniki te nie obejmują kurzych łapek/łap, których Chiny są dużym importerem, chociaż według analiz amerykańskiego departamentu rolnictwa, także ta pozycja również maleje.

Z analiz  USDA wynika, że własna produkcja Chin ma tendencję wzrostową o co najmniej 2% w 2025 r., mimo że kraj ograniczył import materiału genetycznego. W poprzednich latach ograniczona dostępność importowanego materiału genetycznego miała wpływ na chińską produkcję. Ale teraz – wyjaśnia USDA – Chińczycy ulepszają własną bazę genetyczną drobiu, a lokalna produkcja staje się mniej zależna od importu. Łączny efekt zwiększonej produkcji i niższej konsumpcji krajowej (w związku z ożywieniem produkcji wieprzowiny) skutkuje zmniejszeniem zapotrzebowania na import mięsa kurcząt. A na ten rok oczekuje się spadku o 40% (w pierwszej połowie roku wolumen eksportu Brazylii do Chin spadł o prawie 30%), co oznacza redukcję, która w przyszłym roku powinna wynieść 33%. Jeśli się to potwierdzi, wolumen importu przez Chiny w 2025 r. będzie stanowił niecałe 40% importu w 2023 r.

W przeciwnym kierunku znacząco wzrasta chiński eksport: prognoza na 2024 rok to wzrost o prawie 20%, ale w pierwszej połowie wzrósł on o około 38%, osiągając rekordową wielkość w ciągu ostatnich 10 lat. Głównymi odbiorcami mięsa drobiowego eksportowanego z Chin są Japonia i Rosja. Jednak (ponownie dane z I półrocza) o ile wolumen przeznaczony dla Japonii zbliżał się do 90 tys. ton, o tyle dla Rosji nie osiągnął 30 tys. ton.

Wolumen podaży na rynku krajowym w 2025 r. może pozostać o około pół procent niższy od odnotowanego w 2023 r.  Co ciekawe, według aktualnych prognoz USDA, chińska produkcja mięsa z kurczaka ponownie zbliża się do produkcji brazylijskiej, która według danych ABPA w 2023 r. 15,350 mln ton w 2025 r.

Źródło:

https://www.avisite.com.br/em-2025-china-tende-a-importar-60-menos-carne-de-frango-que-em-2023/#gsc.tab=0


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.


„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button