Przyczyny zakażeń grypą ptaków u pracowników ferm
Branżowy portal Poultrysite podaje wyniki badań nad zakażeniami wirusem grypy ptaków u pracowników ferm w Kolorado. Jak ustaliło Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, pracownicy w Kolorado, którzy wirusem, pracowali podczas ekstremalnych upałów i pod dużymi wentylatorami, co utrudniało noszenie sprzętu ochronnego i potencjalnie przyczyniało się do infekcji.
CDC potwierdziło wcześniej cztery przypadki i piąty przypuszczalnie pozytywny przypadek ptasiej grypy wśród pracowników farm w Kolorado, którzy zabijali i pozbywali się kurczaków zakażonych wirusem. Zdaniem CDC ryzyko dla ogółu społeczeństwa nadal uważane jest za bardzo niskie.
W ocenie ekspertów CDC, zakażeni wirusem pracownicy uczestniczyli w akcji wybijania zakażonego stada, gdy temperatura powietrza wynosiła 40 stopni Celsjusza, a pracujące wentylatory utrudniały noszenie w odpowiedni sposób środków ochronnych.
W sumie przebadano dużą grupę osób, z czego u około 60 pracowników stwierdzono objawy zakażenia, jednak u tych, którym testy potwierdziły zakażenie, objawy choroby były bardzo łagodne i ograniczały się do lekkich dolegliwości układu oddechowego i zapalenia spojówek.
Według USDA od marca ponad 150 stad mlecznych w 13 stanach zostało zakażonych wirusem.
Analiza DNA zakażonego pracownika wskazuje, że infekcje na fermie kurczaków są „w dużej mierze takie same” jak te w niektórych stadach bydła mlecznego, co sugeruje, że epidemia może być powiązana z epidemią bydła mlecznego w Kolorado i innych stanach.
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.