Raport EFSA jednoznaczny – produkowane w UE jedzenie jest zdrowe
Aktywiści, czy też aktywiszcza organizacji określającej się jako „obrońcy zwierząt” w ostatnim czasie epatują za pośrednictwem mediów społeczeństwo a to o superbakteriach rzekomo grasujących na hodowanych w Polsce drobiu, a to tajemniczych chorobach, o których do tej pory żaden weterynarz nie miał pojęcia. Tymczasem bez większego rozgłosu opublikowano raport EFSA – unijnej organizacji zajmującej się m.in. dobrostanem zwierząt. W tym właśnie raporcie znalazły się wyniki badań przeprowadzanych na terenie państw Unii Europejskiej, a obejmujących m.in. bezpieczeństwo żywności trafiającej na stoły mieszkańców UE.
Cóż zatem stwierdzili autorzy raportu? W przeciwieństwie do różnego rodzaju organizacji społecznych, które powołują się na tajemnicze badania swoich specjalistów, EFSA podaje konkretny wynik – zaledwie w 0,18 procenta badanych próbek stwierdzono przekroczenie dopuszczalnych ilości badanych specyfików, przy czym należy podkreślić, że badano poziomy m.in. hormonów, środków antybakteryjnych, zanieczyszczeń, substancji zabronionych i produktów weterynaryjnych (np. lekarstw i antybiotyków). Co więcej, wbrew panicznym alarmom i ostrzeżeniom ze strony aktywistów, EFSA zapewnia, że poziom tych substancji od kilku lat utrzymuje się na podobnie niskim i – jak zapewniają urzędnicy tej instytucji – całkowicie bezpiecznym dla konsumentów poziomie.
https://www.topagrar.pl/raport-efsa-zywnosc-na-naszych-stolach-jest-zdrowa-i-bezpieczna-2513547
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.