AKTUALNOŚCIMAKROEKONOMIA

Czy rynek Chin otworzy się na polski drób?

W Chinach trwa wizyta polskiego prezydenta Andrzeja Dudy, któremu towarzyszy delegacja polskich drobiarzy. Nie jest tajemnicą, że branża liczy na powrót polskiego mięsa drobiowego na rynek chiński, który wprowadził ograniczenia przed kilkoma laty.

Dla polskich producentów sukcesem będzie uznanie przez Chiny regionalizacji takich chorób jak grypa ptaków, która obecnie jest wskazywana przez stronę chińską jako główna przeszkoda w imporcie mięsa drobiowego z naszego kraju.

Temat ten był poruszony m.in. na szkoleniu zorganizowanym przez KFHDiPJ w Gdyni.  Uczestnicy spotkania uznali gigantyczny rynek Chin za bardzo atrakcyjny z jednej strony, z drugiej jednak cechujący się olbrzymią podatnością na decyzje polityczne, które mogą sprawić, że miejsce zasad rynkowych w ciągu jednej chwili mogą zastąpić argumenty czysto polityczne.

na temat wizyty można przeczytać m.in. tutaj: https://www.money.pl/gospodarka/prezydent-duda-w-chinach-wielka-szansa-dla-drobiarzy-7040857794976576a.html


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.


„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button