Czy rynek Chin otworzy się na polski drób?
W Chinach trwa wizyta polskiego prezydenta Andrzeja Dudy, któremu towarzyszy delegacja polskich drobiarzy. Nie jest tajemnicą, że branża liczy na powrót polskiego mięsa drobiowego na rynek chiński, który wprowadził ograniczenia przed kilkoma laty.
Dla polskich producentów sukcesem będzie uznanie przez Chiny regionalizacji takich chorób jak grypa ptaków, która obecnie jest wskazywana przez stronę chińską jako główna przeszkoda w imporcie mięsa drobiowego z naszego kraju.
Temat ten był poruszony m.in. na szkoleniu zorganizowanym przez KFHDiPJ w Gdyni. Uczestnicy spotkania uznali gigantyczny rynek Chin za bardzo atrakcyjny z jednej strony, z drugiej jednak cechujący się olbrzymią podatnością na decyzje polityczne, które mogą sprawić, że miejsce zasad rynkowych w ciągu jednej chwili mogą zastąpić argumenty czysto polityczne.
na temat wizyty można przeczytać m.in. tutaj: https://www.money.pl/gospodarka/prezydent-duda-w-chinach-wielka-szansa-dla-drobiarzy-7040857794976576a.html
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.