AKTUALNOŚCIMAKROEKONOMIA

W Brazylii tanieje mięso drobiowe

Brazylijscy hodowcy drobiu nie mają podstaw do radości. Jak informują media, w marcu i kwietniu na tamtejszych rynkach odnotowano spadki cen drobiu niemal we wszystkich regionach. Powodem jest wysoka podaż przy stosunkowo niskim popycie.

Ceny całego kurczaka w regionie Wielkiego São Paulo spadły w kwietniu o 1,9% w porównaniu z marcem, osiągając średnio 6,86 BRL/kg. Jeśli chodzi o produkty mrożone, w tym samym okresie spadek wyniósł 2,2%, przy cenie 6,87 BRL/kg w zeszłym miesiącu. Wysoka podaż wpłynęła na trend spadkowy.

Z kolei w Toledo (stan Paraná) notowania całego schłodzonego kurczaka wzrosły z miesiąca na miesiąc o 2,3%, osiągając poziom 9,16 BRL/kg. W przypadku całego mrożonego kurczaka wzrost wyniósł 2,1% w porównaniu z marcem, przy cenie 8,92 BRL/kg w kwietniu. W tym przypadku mocny popyt i większa płynność umożliwiły graczom dokonanie pozytywnych korekt cen.

Według danych Secex, w ciągu 20 dni roboczych kwietnia eksport mięsa z kurczaka wyniósł 421,6 tys. ton, co oznacza wzrost o 7,7% w porównaniu z marcem i 3% w porównaniu z kwietniem ubiegłego roku.

źródło:

https://www-thepoultrysite-com.translate.goog/news/2024/05/brazil-chicken-prices-decline-in-april-cepea?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.


„FUNDUSZEPROMOCJI”

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button