Salmonella znaleziona w mięsie drobiowym z Ukrainy
Skażone salmonellą kurczaki na polsko-ukraińskiej granicy
Komisja Europejska wdrożyła unijną procedurę wzmożonej kontroli zakładu pochodzenia towaru po stwierdzeniem skażeniem salmonellą typhimurium i ndteritidis przesyłki mięsa drobiowego wytworzonego na Ukrainie. Procedurę uruchomiono na wniosek Polski, po tym, jak Inspekcja Weterynaryjna znalazła skażone mięso w partii towaru na polsko-ukraińskiej granicy.
Wdrożona procedura przewiduje kontrole przesyłek przedstawionych do badania na całej granicy Unii Europejskiej aż do uzyskania 10 kolejnych wyników zgodnych. Kontrola odbywa się poprzez system TRACES-NT. Wszystkie przesyłki, dla których otrzymano wynik niezadowalający są odrzucane na podstawie decyzji administracyjnej urzędowego lekarza weterynarii. Warunkiem zniesienia restrykcji będzie wdrożenie odpowiednich procedur bezpieczeństwa przez zakład na Ukrainie, z którego pochodzi skażone mięso.
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.