Holendrzy jedzą mniej mięsa; bo muszą?
Holenderskie Centralne Biuro Statystyczne podało wyniki badań na temat ograniczeń lub wyeliminowania z codziennej diety mięsa przez mieszkańców tego kraju. Jak się okazuje, aż 5 procent ankietowanych stwierdziło, że zrezygnuje z konsumpcji mięsa ze swojego głównego posiłku, ze względu na dramatycznie rosnące ceny białka zwierzęcego.
Dla porównania, w 2020 r. odsetek osób, które obniżyły konsumpcję mięsa, wyniósł zaledwie 2 procent. Wpływ inflacji jest większy w przypadku konsumpcji kurczaków i wołowiny niż wieprzowiny.
Badanie zdrowia CBS/Lifestyle Monitor 2023, opracowane we współpracy z RIVM i Centrum Żywienia, również pokazuje, że liczba osób jedzących mięso i liczba osób całkowicie unikających mięsa prawie się nie zmieniła od 2020 r. W tej drugiej grupie zwykle są młode kobiety z wysokim poziomem wykształcenia.
Jeżeli chodzi o skład grupy odmawiającej sobie całkowicie mięsa, to 5 procent wszystkich Holendrów w 2023 roku w ogóle nie będzie jeść mięsa: 2% nie je mięsa, ale je ryby (pescatarian), 2% nie je mięsa ani ryb (wegetarianie), a 0,5% je produkty całkowicie roślinne (weganie) ).
Zdecydowana większość Holendrów je mięso, ale nie codziennie: 22% Holendrów je mięso, ale co najmniej trzy dni w tygodniu główny posiłek bez mięsa i ryb (flexitarianie). 43% zjada wegetariański posiłek główny jeden lub dwa dni w tygodniu. Spośród siedmiu głównych posiłków w tygodniu Holendrzy wskazują, że średnio 1,8 to posiłki wegetariańskie. Mięso spożywane jest średnio w 4,4 głównych posiłkach, a ryby w 0,8. Oznacza to, że 25% wszystkich głównych posiłków spożywanych w 2023 roku było wegetariańskich, 63% zawierało mięso.
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.