AKTUALNOŚCIMEDIA O BRANŻY

Zdemaskowano fake newsa z Facebooku na temat rzekomego badania jakości mięsa

Na Facebooku opublikowano nagranie dotyczące rzekomego badania jakości mięsa. Jak informuje portal demagog,  na wideo widać, jak urządzenie mające służyć do pomiaru azotanów w żywności pokazuje zbyt wysokie zawartości tych związków w mięsie drobiowym. Okazało się, że jest to kolejna manipulacja mająca na celu wprowadzenie w błąd konsumentów.

Jak podaje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP–PZH): „Brak jest danych potwierdzających wiarygodność wyników zawartości azotanów w warzywach, owocach, mięsie i przetworach mięsnych uzyskiwanych przy użyciu przenośnego urządzenia (testera). Jedynie wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach spożywczych”.

Autorzy raportu w precyzyjny sposób ujawniają mechanizm oszustwa i błędy (celowe lub wynikające z niewiedzy autora „dokument”) w samym procesie „badania mięsa”.

Podobną wartość ma kolejny filmik zamieszczony na Fb 14 i 15 lutego.  Opis posta głosi: „Mężczyzna zbadał mięso bez antybiotyków! Tak sklepy robią nas w bambuko! SZOK!”. Widoczny jest ekran urządzenia, na którym widnieją napisy: „DUŻY NADMIAR AZOTANÓW. 563. NORMA 200 mg/kg”. Liczba wyświetleń: 2,5 mln, liczba komentarzy: 2,1 tys., liczna reakcji: 6,9 tys.”

Jak zaznacza autor raportu: „Komentarze użytkowników Facebooka świadczyły w dużej mierze o tym, że treść ta została potraktowana jako wiarygodna i alarmująca. Pisano np.: „I mamy być zdrowi i nasze dzieci”, „Masakra”.

Tymczasem  Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP–PZH) opublikował w tej sprawie swoje stanowisko:

Tego typu urządzenia nie były opiniowane przez NIZP–PZH, a zatem nie jest możliwa ocena, czy wyniki zawartości azotanów generowane przez ww. urządzenia są wiarygodne.

W Polsce urzędowa kontrola żywności w zakresie poziomu azotanów jest wykonywana przez Państwową Inspekcję Sanitarną (żywność pochodzenia roślinnego) oraz Inspekcję Weterynaryjną (żywność pochodzenia zwierzęcego przeznaczona do wprowadzenia do obrotu). Organy urzędowej kontroli przeprowadzają kontrole, pobieranie próbek i badania żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi UE oraz przepisami krajowymi. Ww. kontrole są niezależne, wolne od konfliktu interesów oraz transparentne. Analizy laboratoryjne żywności są wykonywane w laboratoriach akredytowanych, a wiarygodność uzyskiwanych wyników jest gwarantowana poprzez wprowadzone w laboratoriach systemy jakości oraz udział laboratoriów w badaniach biegłości”.

„Prezentowane w internecie testy przeprowadzane za pomocą urządzenia przenośnego w zakresie zawartości azotanów w mięsie wskazywały za każdym razem, że badane mięso (niezależnie od sklepu i marki) okazywało się zawierać nadmierne, niedopuszczalne ilości azotanów. Należy zauważyć, że jeżeli surowe mięso zawierałoby azotany dodane na poziomie wyższym niż 100 mg/kg […] spowodowałyby to zauważalną dla konsumenta zmianę smaku oraz zabarwienia mięsa po obróbce termicznej”.

Czytaj więcej na: https://demagog.org.pl/fake_news/kurczak-bez-antybiotykow-i-azotany-jakie-sa-fakty/https://demagog.org.pl/fake_news/kurczak-bez-antybiotykow-i-azotany-jakie-sa-fakty/




Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.

„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button