Według eksperta Pekao Polska zwiększa eksport mięsa drobiowego
Jak informuje PortalSpożywczy, według danych przekazanych przez Grzegorza Rykaczewskiego, eksperta Pekao, w ubiegłym roku Polska wyeksportowała na unijny rynek blisko 900 tysięcy ton nieprzetworzonego mięsa z kurcząt, co oznacza wzrost o 7 procent w porównaniu z rokiem 2022.
„ W ciągu 11 miesięcy ubiegłego roku łączna masa ubojów kurcząt była wyższa 3% w relacji rocznej, co oznacza dodatkowe 60 tys. ton. Nominalnie był to 2. największy przyrost wśród krajów Unii Europejskiej. Wprawdzie pod względem dynamiki Polska nie należała do czołówki, lecz przy ocenie tego faktu należy pamiętać, że rodzima branża jest największym producentem w UE, który w dodatku rok wcześniej osiągnął wysokie wyniki produkcyjne. W tych warunkach trudno więc spodziewać się rekordowych dynamik” – powiedział ekspert w wywiadzie dla portalu.
W tym samym materiale specjalista przywołuje dane dotyczące rosnącego eksportu mięsa drobiowego z Ukrainy, który miał w ciągu 11 miesięcy 2023 roku być dwukrotnie większy niż przez cały rok 2022. Jednocześnie udział Ukrainy w całym imporcie UE przekroczył poziom 40 procent. Mimo to, jak podkreśla portal, Polska utrzymuje pozycję na rynku unijnym, a za wzrost wolumenu odpowiedzialna jest głównie sprzedaż do Niemiec, Holandii i Francji. Nieco gorzej wypadła produkcja mięsa indyczego, której masa ubojów była niższa o 7 procent.
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.
7% wzrostu w ubiegłym roku. Nie wiadomo czy się cieszyć, czy smucić, że jesteśmy największym producentem w unii? Duży eksport, to chyba wciąż niskie ceny.