Mięso drobiowe w trendzie wzrostowym
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) w swoich prognozach do 2032 roku uważają, że największy wzrost – jeżeli chodzi o konsumpcję mięsa – odnotuje mięso drobiowe. Zdaniem ekspertów tych organizacji, w skali całego globu wzrost można szacować na około 15 procent.
Co ciekawe, wbrew hasłom niektórych organizacji zajmujących się obroną praw zwierząt, w ocenie FAO i OECD, właśnie kwestie dobrostanu zwierząt, ich wpływu na ślad węglowy, dbałość o środowisko, to część powodów, dla których konsumenci w coraz większym stopniu będą zwracali uwagę właśnie na mięso drobiowe. Nie bez znaczenia są także walory odżywcze mięsa drobiowego, łatwość jego pozyskiwania oraz cena.
Produkcja mięsa drobiowego jest uważana za bardziej wydajną i wymaga mniej zasobów , co czyni ją bardziej zrównoważoną opcją. Z kolei produkcja czerwonego mięsa, w ocenie ekspertów, wymaga znacznych zasobów i może powodować wysoką emisję gazów cieplarnianych. FAO i OECD szacują, że całkowite spożycie mięsa drobiowego osiągnie do 2032 roku 91 mln ton. Mięso drobiowe zwiększy swoją dominację na rynku mięsnym, stanowiąc połowę całej dodatkowej produkcji mięsa w następnej dekadzie.
Z naszego punktu widzenia istotne jest, w których częściach globu nastąpi najbardziej znaczący wzrost. Zdaniem specjalistów, produkcja drobiu będzie szybko rosnąć w krajach posiadających nadwyżki zbóż paszowych , takich jak Brazylia i Stany Zjednoczone. Oczekuje się ekspansji w Azji, ponieważ odejście od wieprzowiny spowodowane epidemiami afrykańskiego pomoru świń było korzystne dla drobiu, szczególnie w Chinach. W Indiach, Turcji i Indonezji przemysł drobiarski pozostaje jednym z najszybciej rozwijających się segmentów sektora rolnego, napędzany przede wszystkim rosnącym zapotrzebowaniem na białko zwierzęce oraz rosnącym wykorzystaniem jaj w sektorze piekarniczym i cukierniczym. Mięso drobiowe ma przewagę nad innymi mięsami pod względem czasu produkcji, kosztów, współczynnika wykorzystania paszy i bliskości rozwijających się rynków miejskich.
Za główne zagrożenia w skali średnioterminowej uznano ryzyko związane z rozprzestrzenianiem grypy ptaków. Sposobem na minimalizację jej skutków specjaliści widzą w możliwości opracowania i wdrożenia skutecznej szczepionki przeciwko tej chorobie.
Oprac. I.Sz.
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.