KOWR chwali wyniki branży drobiarskiej w Polsce
Według danych KOWR, w pierwszych sześciu miesiącach tego roku polscy producenci drobiu wyprodukowali prawie 1,6 mln ton mięsa, co oznacza wzrost o 7 procent w porównaniu do ubiegłego roku. Co ważne, dane GUS, na które powołuje się KOWR dotyczą jedynie firm zatrudniających powyżej 50 pracowników. W całym ubiegłym roku, zdaniem GUS, w Polsce wyprodukowano ponad 3 mln ton mięsa drobiowego. Zdaniem KOWR, oznacza to, że Polska jest największym producentem tego mięsa w UE.
Wraz ze wzrostem wolumenu produkcji, spadły ceny skupu brojlerów, co jest wynikiem m.in. rosnącą produkcją tego mięsa w innych krajach UE oraz importem z Brazylii i Ukrainy. Jeżeli chodzi o eksport, to w pierwszym półroczu br. wyniósł on ponad milion ton, czyli o około 4 procent więcej, niż rok temu.
Nadal głównymi rynkami eksportowymi dla polskich drobiarzy są kraje Unii Europejskiej: Niemcy (141 tys. ton w pierwszym półroczu br.), Holandia (93 tys. ton) i Francja (79 tys. ton). W tym samym czasie sprowadzono do naszego kraju 105 tysięcy ton.
Oprac. I.Sz.