Amerykanie wprowadzają sztuczną inteligencję w przetwórstwie drobiu
Narodowy Instytut Wyżywienia i Rolnictwa Departamentu Rolnictwa USA przekazał 5 mln dolarów naukowcom, którzy badają możliwości wykorzystania sztucznej inteligencji w przetwórstwie drobiu. Głównym celem jest zmniejszenie ilości odpadów i wykrywanie groźnych dla konsumenta patogenów.
Naukowcy z Arkansas i dwóch innych stanów wykorzystają dotację w wysokości 5 milionów dolarów na zwiększenie wykorzystania sztucznej inteligencji i robotyki w przetwórstwie kurczaków w celu zmniejszenia ilości odpadów podczas trybowania i wykrywania patogenów. W prace są zaangażowani naukowcy z trzech stanów.
Naukowcy mają opracować linie technologiczne w taki sposób, by umożliwić zastąpienie w możliwie dużej skali liczbę pracujących przy nich ludzi. Problemem jest jednak znalezienie sposobu efektywnego podziału kurczaka i opracowanie metod przytrzymywania go podczas poszczególnych operacji. Chodzi tu m.in. o umiejętności manualne, przy rozdzielaniu korpusów. To, co dla przeszkolonych ludzi nie jest większym problemem, nadal sprawia kłopoty maszynom dostosowanym do powtarzalnych czynności. Jest to widoczne przede wszystkim podczas porównywania ilości odpadów – człowiek zostawia ich wyraźnie mniej w porównaniu z maszyną. Ten problem chcą rozwiązać naukowcy, tak by przy wykorzystaniu sztucznej inteligencji można było w przyszłości nauczyć roboty efektywniejszej pracy.
oprac. I.Sz.