MAKROEKONOMIA

Mniej drobiu w UE. Rośnie produkcja w Ameryce Południowej

Jak informują media przywołujące dane Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, Komisja Europejska ogłosiła, że w 2022 roku produkcja mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty spadła prawdopodobnie o jeden procent. W tym samym czasie rekordowy okazał się zagraniczny wywóz drobiu z Brazylii.

Co więcej, urzędnicy UE prognozują, że w tym roku produkcja drobiarska we Wspólnocie zmniejszy się o kolejne 0,4 procenta. Powodem mają być wysokie koszty produkcji i dziesiątkująca stada grypa ptaków. Pomimo tego spożycie mięsa drobiowego w UE jest stabilne i utrzymuje się na poziomie 23,3 kg na mieszkańca.

Jednocześnie rośnie siła eksportu producentów drobiu z Ameryki Południowej, a dokładniej z Brazylii, której sprzedaż liczona w USD wzrósł w ciągu roku o ponad 27 procent.

Źródło: media

Więcej: https://www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/drob/produkcja-drobiarska-w-ue-spada-a-brazylia-bije-rekord-eksportu,1171.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button