Mrożony kurczak z Polski podbije rynki światowe?
W „Dzienniku Łódzkim” zamieszczono wywiad z Danielem Kotowiczem, współwłaścicielem firmy przetwarzającej mięso drobiowe. W rozmowie z dziennikarzem Mrożony kurczak z Polski podbije rynki światowe?
Kotowicz informuje, że jego firma przygotowuje mięso do dalszego przetwarzania, z czego 70 procent wysyłane jest na eksport. W zakładzie w Koluszkach obecnie produkuje się 250 ton mięsa dziennie, a możliwości przechowywania szacowane są na 1,5 tysiąca ton. Co więcej firma przygotowuje się do zwiększenia mocy zarówno pod kątem przerobu mięsa, jak i jego przechowywania.
W ocenie Kotowicza mięso drobiowe ma przed sobą dobre perspektywy ze względu na umiarkowaną cenę, dobry smak i walory odżywcze. Dzięki odpowiedniej obróbce, może być transportowane na tysiące kilometrów, co otwiera przed polskim mięsem drobiowym rynki azjatyckie i afrykańskie. Nadal wysoką oceną cieszy się polskie mięso halal, które chętnie jest kupowane przez kraje muzułmańskie.
Źródło: Dziennik Łódzki