
UE wprowadza zmiany w zasadach importu drobiu z Kanady, USA i Wielkiej Brytanii
Komisja Europejska zaktualizowała wykazy państw trzecich i ich regionów, z których możliwy jest import drobiu, materiału biologicznego oraz świeżego mięsa drobiowego i ptaków łownych do Unii Europejskiej. Zmiany, opublikowane 14 maja 2025 r. w Dzienniku Urzędowym UE (2025/900), mają na celu dostosowanie przepisów do aktualnej sytuacji epizootycznej związanej z wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI).
Zmiany dotyczą załączników V i XIV do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404. Komisja uwzględniła w nich nowe ogniska grypy ptaków zgłoszone przez Kanadę i Stany Zjednoczone oraz zaktualizowane dane epidemiologiczne przekazane przez Kanadę i Zjednoczone Królestwo.
Nowe ogniska grypy ptaków w Ameryce Północnej
Kanada poinformowała o trzech nowych ogniskach HPAI u drobiu, potwierdzonych w prowincjach Manitoba i Saskatchewan między 25 kwietnia a 2 maja 2025 r. Z kolei Stany Zjednoczone zgłosiły cztery przypadki — dwa w stanie Nowy Jork oraz po jednym w Dakocie Północnej i Południowej — potwierdzone w drugiej połowie kwietnia.
W odpowiedzi na te zdarzenia władze weterynaryjne obu państw wdrożyły środki kontroli, w tym 10-kilometrowe strefy ograniczeń wokół zakażonych gospodarstw oraz politykę likwidacji stad. Komisja uznała te działania za niezbędne, jednak – w trosce o bezpieczeństwo zdrowia zwierząt w UE – postanowiła tymczasowo zawiesić import drobiu i jego produktów z dotkniętych regionów.
Złagodzenie restrykcji dla Kanady i Wielkiej Brytanii
Z drugiej strony, Komisja uznała za wystarczające działania naprawcze podjęte przez Kanadę i Wielką Brytanię w odpowiedzi na wcześniejsze ogniska grypy ptaków. Kanada złożyła raport dotyczący sytuacji w Nowej Szkocji, a Zjednoczone Królestwo przedstawiło dane na temat 12 ognisk występujących od stycznia do marca 2025 r. w Anglii i Szkocji.
Oba państwa poinformowały o zakończeniu działań związanych z czyszczeniem i dezynfekcją, a także o wprowadzeniu kompleksowych środków kontroli choroby. Komisja uznała, że sytuacja została opanowana, a ryzyko dla zdrowia zwierząt i ludzi w UE zostało zminimalizowane. W związku z tym przywrócono możliwość importu z tych obszarów.
Wnioski
Decyzje Komisji są elementem dynamicznego systemu zarządzania ryzykiem zdrowotnym w unijnym handlu produktami pochodzenia zwierzęcego. Ich celem jest nie tylko ochrona przed rozprzestrzenianiem się chorób zakaźnych, ale także utrzymanie płynności handlu z państwami trzecimi, które spełniają unijne wymogi sanitarne.
Zmiany wpisują się w szerszy kontekst przepisów określonych w tzw. „Prawie o zdrowiu zwierząt” (rozporządzenie 2016/429) oraz w rozporządzenia delegowane i wykonawcze dotyczące zasad importu. Aktualizacja wykazów państw i regionów dopuszczonych do eksportu do UE ma bezpośredni wpływ na unijny rynek drobiarski i bezpieczeństwo żywności.
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.