AKTUALNOŚCIRYNEK KONSUMENTALEGISLACJA

Zielony Ład i drób na EKG

Podczas tegorocznego Europejskiego Kongresu Gospodarczego poruszono m.in. także problem wpływu przepisów unijnych na produkcję żywności.  Jednym z gości spotkania, który odniósł się do ryzyka, jakie niosą ze sobą regulacje prawa na produkcję drobiu w Unii Europejskiej był Piotr Her z SuperDrobiu.

W jego ocenie, wprowadzenie nowych zasad hodowli drobiu, jakie postulują unijni urzędnicy w ramach Zielonego Ładu wcale nie oznaczają ewidentnego ograniczenia negatywnego wpływu produkcji mięsa na środowisko, co podobno ma być jednym z głównych celów ZŁ. Jako przykład podał propozycję zwiększenia powierzchni dla każdej sztuki hodowanego drobiu na farmie, co oznacza konieczność ogrzewania tej samej powierzchni przy mniejszej ilości pozyskiwanego z obiektu surowca, czyli de facto, zwiększenie emisji dwutlenku węgla przy okazji hodowli każdego egzemplarza drobiu. Jednocześnie autorzy Zielonego Ładu nie widzą problemu w sprowadzaniu do Unii Europejskiej mięsa drobiowego z Ukrainy czy Brazylii, gdzie ograniczenia wymuszane na hodowcach z UE mogą być traktowane jako ciekawostka.  Ciekawostką jednak nie będą zwiększone koszta produkcji żywności w Unii Europejskiej, co może negatywnie wpłynąć na kondycję unijnych hodowców, lub wywołać wzrost cen mięsa dla konsumentów.

Więcej: https://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/superdrob-czy-jestesmy-gotowi-na-zmniejszenie-spozycia-miesa,255452.html


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.


„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button