
Mięso z Ukrainy na celowniku GIW. Powodem salmonella w drobiu
Ukraińskie mięso drobiowe na celowniku GIW
Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o wzmożonych kontrolach importowanego do Polski drobiu. Powodem wszczęcia procedury było wykrycie w mięsie drobiowym z Ukrainy salmonelli. Wstrzymano także kilka partii zanieczyszczonej paszy.
Komisja Europejska na wniosek Polski wdrożyła unijną procedurę kontroli wzmożonej odnośnie zakładu pochodzenia towaru. Kontrola wzmożona obejmuje kontrole laboratoryjne kolejnych przesyłek przedstawionych do kontroli urzędowych na całej granicy UE aż do uzyskania 10 kolejnych wyników zgodnych. Kontrole wykonują wszystkie państwa członkowskie, a przesyłka oczekuje na granicy pod urzędowym nadzorem na wyniki badań laboratoryjnych. Koordynacja kontroli odbywa się poprzez unijny system TRACES-NT . Wszystkie przesyłki, dla których otrzymano wynik niezadowalający są odrzucane na podstawie decyzji administracyjnej urzędowego lekarza weterynarii. Restrykcje obowiązują do czasu, aż ukraiński zakład produkcyjny wdroży działania naprawcze dotyczące bezpieczeństwa konsumenta – czytamy w komunikacie Inspekcji.
Kontrole
Od pierwszego stycznia GIW przeprowadził kontrole 171 wytypowanych przesyłek. W 19 przypadkach zakończyły się wynikiem negatywnym. Stwierdzono naloty pleśni i zawilgocenie materiału paszowego. Ostatni przypadek odnotowano w dniu 19 marca br. i dotyczył on poekstrakcyjnej śruty słonecznikowej. Wszystkie przesyłki na podstawie decyzji administracyjnej granicznego lekarza weterynarii zostały wycofane z terytorium UE – informuje GIW
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.