
KE wycofuje się z promocji mięsa laboratoryjnego
Komisja Europejska nie będzie promować mięsa pochodzącego z laboratoriów. Na wsparcie urzędników mają także przestać liczyć roślinne wyroby udające mięso. W pierwotnej wersji projektu celów na rok 2040 przewidziano wprowadzenie „odpowiednich zachęt” ze strony dla branży, która będzie wprowadzała białka alternatywne dla prawdziwego mięsa. Argumentem za propagowaniem mięsa wytwarzanego w laboratoriach oraz „mięsa” roślinnego miała być chęć ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Pomysły urzędników unijnych nie spotkały się z aprobatą rolników hodowców z Unii Europejskiej, którzy w pomysłach urzędników i naukowców widzą zagrożenie dla ich bytu oraz bezpieczeństwa żywnościowego mieszkańców Unii Europejskiej. Była to jedna z przyczyn protestów, które objęły już kilka państw Wspólnoty. Na wprowadzenie do sprzedaży „mięsa” laboratoryjnego nie zgodził się także rząd Włoch, którego zdaniem tego typu nowinki zagrażają dziedzictwu kulturowemu kraju.
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.