AKTUALNOŚCIBADANIA I ROZWÓJ

KE wycofuje się z promocji mięsa laboratoryjnego

Komisja Europejska nie będzie promować mięsa pochodzącego z laboratoriów. Na wsparcie urzędników mają także przestać liczyć roślinne wyroby udające mięso. W pierwotnej wersji projektu celów na rok 2040 przewidziano wprowadzenie „odpowiednich zachęt” ze strony  dla branży, która będzie wprowadzała białka alternatywne dla prawdziwego mięsa. Argumentem za propagowaniem mięsa wytwarzanego w laboratoriach oraz „mięsa” roślinnego miała być chęć ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Pomysły urzędników unijnych nie spotkały się z aprobatą rolników  hodowców z Unii Europejskiej, którzy w pomysłach urzędników  i naukowców widzą zagrożenie dla ich bytu oraz bezpieczeństwa żywnościowego mieszkańców Unii Europejskiej. Była to jedna z przyczyn protestów, które objęły już kilka państw Wspólnoty.  Na wprowadzenie do sprzedaży „mięsa” laboratoryjnego nie zgodził się także rząd Włoch, którego zdaniem tego typu nowinki zagrażają dziedzictwu kulturowemu kraju.

Więcej: https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/komisja-europejska-wycofuje-sie-z-inicjatywy-promujacej-mieso-laboratoryjne,141751.html




Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.

„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button