Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało o udziale wiceministra rolnictwa w spotkaniu otwierającym audyt inspektorów Generalnej Administracji Celnej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Chińskiej Republiki Ludowej. To kolejne działanie podejmowane w celu wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin. Celem inspekcji jest weryfikacja stosowania w Polsce zasady regionalizacji w zakresie chorób drobiu (grypa ptaków HPAI, rzekomy pomór drobiu ND). Audyt będzie trwał do 19 listopada.
Oprócz spotkań w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) program wizyty delegacji chińskiej obejmie m.in. spotkania w terenowych oddziałach inspekcji weterynaryjnej, Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie Badawczym (PIW-PIB) w Puławach, zakładach drobiowych oraz gospodarstwach hodujących drób.
Wiceminister Czerniak podkreślił, że strona polska przykłada dużą wagę do pozytywnych efektów audytu oraz dalszych działań na rzecz wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin, na zasadzie regionalizacji w zakresie chorób drobiu. – Nasza dotychczasowa współpraca partnerami chińskimi przebiega wzorowo. Liczę, że Państwa pobyt w Polsce będzie owocny. Jesteśmy gotowi do przekazania wszelkich informacji dotyczących stosowania regionalizacji w naszym kraju – powiedział wiceminister Jacek Czerniak.
Chiny to bardzo ważny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2023 r. nasz eksport do tego kraju osiągnął wielkość 147,6 mln euro. Obecnie największym zainteresowaniem na rynku chińskim cieszą się polskie mleko i produkty mleczne, puch i pierze oraz owoce mrożone.
Źródło: MRiRW
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.