AKTUALNOŚCIMAKROEKONOMIA

Kolumbia zwiększa produkcję kurczaka

Znana w naszym kraju główne za sprawą filmów o narkobosach Kolumbia stawia na rozwój produkcji drobiu. Jak informuje portal Portfolio,

produkcja mięsa z kurczaka w Kolumbii w pierwszej połowie 2024 rok zwiększyła się do 900.447 ton co oznaczało Wzrost o 2,5 procenta. Według danych portalu, konsumpcja tego gatunku mięsa w Kolumbii to blisko 36 kilograma na statystycznego mieszkańca, a produkcja drobiu zapewnia pracę co najmniej 350 tysiącom mieszkańców tego kraju.

Kolumbijskie władze są zainteresowane utrzymaniem wzrostu produkcji tego taniego w produkcji i bardzo wartościowego mięsa. Dlatego uruchomiono między innymi wspierany przez władze konkurs na najlepszego Burger Chickena w kraju.  Celem akcji jest między innymi promocja nie tylko przemysłu drobiarskiego, ale branży restauracyjnej. W ubiegłym roku obroty tej ostatniej spadły o 21 procent.
W akcji, która będzie trwała między 30 sierpnia a 8 września, uczestniczyć będą najlepsze hotele w sześciu miastach kraju – Bogocie, Medelin, Pereirze, Cali, Barranquilla i Bucaramandze.

Źródło:

https://eurocarne.com/noticias/codigo/63652/kw/Incremento+del+2%2C5%25+en+la+producci%C3%B3n+de+carne+de+aves+en%0AColombia+durante+el+primer+semestre+de+2024


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.


„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button