AKTUALNOŚCIMAKROEKONOMIA

Amerykański rynek drobiu wg. Rabobanku

Eksperci banku Rabobank ocenili pierwsze miesiące tego roku pod kątem eksportu mięsa drobiowego z USA. Jak się okazuje, w pierwszym kwartale tego roku zaobserwowano spadek eksportu o około 13 procent rok do roku w porównaniu z analogicznym okresem 2023 roku (spadek o 275 tysięcy ton).

Przyczyną takiego stanu rzeczy są głównie odbiorcy z Chin, którzy odpowiadają za 80 procent przywołanych powyżej liczb. Eksperci Rabobanku piszą o spadku dostaw drobiu z USA do Chin o 55 procent. Mniej amerykańskiego mięsa kupili także odbiorcy z Meksyku, Kuby, Tajwanu, Filipin, Gwatemali, Kanady, Wietnamu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Angoli.

W raporcie wskazano, że obniżki eksportu można spodziewać się także w drugim kwartale, który właśnie się zakończył. Nie oczekuje się jednak, że spadek będzie aż tak drastyczny – przewiduje się spadek o 0,5%.  Jednocześnie ze spadkiem eksportu odnotowano niewielki, bo o 0,2 proc. , spadek produkcji.

W ocenie Rabobanku, obecnie hodowcy w USA stawiają na hodowlę brojlerów o dużej masie, co przy niskich cenach pasz ma wpłynąć na zwiększoną produkcję mięsa drobiowego w drugim kwartale o około 0,8 procent rok do roku.

źródło: wattagnet


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.


„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button