AKTUALNOŚCIBADANIA I ROZWÓJ

Brytyjskie badania nad hodowlą drobiu

Naukowcy rozpoczęli pracę nad wprowadzeniem do Wielkiej Brytanii regeneratywnego, dwufunkcyjnego drobiu. Jak informuje Poultrysite.com, Planton Farm, którego współzałożycielem jest badacz dr Annie Rayner i rolniczka Clare Hill rozpoczynają pionierski projekt mający na celu zbadanie praktycznych aspektów i zrównoważonego charakteru hodowli drobiu na pastwiskach o podwójnym przeznaczeniu jako zintegrowanego przedsięwzięcia dla gospodarstw w Wielkiej Brytanii.

W Planton Farm w Shropshire, dr. Rayner i Hill wprowadzili już na rynek kury nioski i brojlery hodowane na pastwiskach latem. Celem tego projektu jest dalsza analiza możliwości wyhodowania ras ptaków o podwójnym przeznaczeniu – takich, które mogą służyć zarówno do znoszenia jaj, jak i do produkcji mięsa. Zwiększając wartość piskląt niosek płci męskiej, które zazwyczaj są odrzucane, rasy o podwójnym przeznaczeniu oferują bardziej etyczne i zrównoważone podejście do hodowli drobiu.

W ramach projektu zostaną połączone badania biurowe z próbami na małą skalę, aby zbadać kluczowe elementy systemów pastwiskowego chowu drobiu, w tym:

Systemy paszowe – ocena zrównoważonych alternatyw paszowych.
Projekty domów i lęgów – ocena praktycznych rozwiązań przyjaznych dla gospodarstwa.
Dostępność ras – identyfikacja odpowiednich ras o podwójnym przeznaczeniu dla gospodarstw w Wielkiej Brytanii.

Pisklęta zostaną umieszczone wiosną, samce zostaną przetworzone na mięso latem, a kury zaczną składać jaja mniej więcej w tym samym czasie. Badania będą monitorować produktywność, koszty produkcji oraz wydajność produkcji jaj i mięsa, a także oceniać wpływ na zdrowie pastwisk i bioróżnorodność.

„Naszym celem jest stworzenie praktycznego, skalowalnego modelu regeneracyjnej, dwufunkcyjnej hodowli kurczaków, który płynnie zintegruje się z istniejącymi systemami rolniczymi w Wielkiej Brytanii” – powiedział dr. Proszę. „Zajmując się zarówno kwestiami środowiskowymi, jak i etycznymi w produkcji drobiu, mamy nadzieję zaoferować bardziej zrównoważone rozwiązanie, które przyniesie korzyści rolnikom, konsumentom i planecie”.

Zespół projektowy zabezpieczył początkowe finansowanie i poszukuje partnerów, którzy sfinansują projekt, zwiększą jego skalę i wniosą do niego dodatkową wiedzę specjalistyczną.

Inicjatywa otrzymała dofinansowanie w ramach Programu Innowacji w Rolnictwie DEFRA, realizowanego we współpracy z Innovate UK. Projekt jest efektem współpracy z dr. Elizabeth Rowe, badaczka z University of Reading, i Mike Theodorou z Biosource Consulting, który piastuje również stanowisko emerytowanego profesora na Harper Adams University i pełni funkcję kierownika ds. innowacji w projekcie.
Rozwiązywanie problemów związanych ze zrównoważonym rozwojem w branży drobiarskiej

Zależność populacji Wielkiej Brytanii od kurczaka jako źródła białka jest znaczna. Statystyczny mieszkaniec Wysp spożywa rocznie 25 kg  mięsa z kurczaka i 200 jaj. Jednak przemysł drobiarski i jajczarski stoi w obliczu poważnych wyzwań w zakresie zrównoważonego rozwoju, w tym wpływu na środowisko pasz na bazie soi, lokalnego zanieczyszczenia obornikiem i obaw o dobrostan zwierząt związanych z wysoce produktywnymi rasami.

I.Sz. na podstawie: poultrysite.com

 

 

 


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button