
W drożdżach tkwią niewykorzystane moce
Zdaniem naukowców, drożdże mogą w wyraźny sposób poprawić dostawy niezbędnych składników odżywczych dla drobiu. Co więcej, wzbogacona o drożdże pasza ma być bardziej atrakcyjna dla ptaków, a sama pasza w większym stopniu wykorzystana do produkcji białka.
Odkryto, że dodanie 10 g/kg komórek drożdży zwiększyło energię brutto oraz retencję wapnia i fosforu u indyków. Donoszono również, że włączenie drożdży zwiększyło spożycie paszy, masę żywą i współczynnik konwersji paszy u brojlerów. Inne badanie wykazało, że drożdże zmniejszyły populację bakterii coli w jelitach brojlerów. Wspomniano również, że uzupełnienie ściany komórkowej drożdży poprawiło wysokość kosmków i głębokość krypt u brojlerów. Ponadto odkryto, że 2,5 g/kg drożdży zwiększyło stosunek kosmków do krypt w dwunastnicy, jelicie czczym i jelicie krętym u brojlerów. Ponadto, badania wykazały, że dodanie 0,3% drożdży do diety brojlerów zwiększyło potencjał antyoksydacyjny tkanki mięśniowej.
Drożdże są opisywane jako jednokomórkowe mikroorganizmy należące do królestwa grzybów. Ponadto drożdże są fakultatywnymi beztlenowcami, które mogą rozwijać się i rozmnażać zarówno w środowiskach bogatych w tlen, jak i ubogich w tlen. Drożdże mają różne kształty i występują naturalnie w glebie, powierzchniach roślin, nektarze kwiatowym, owocach, zbożach, produktach ubocznych zboża, kiszonce i sianie. Drożdże rozmnażają się poprzez pączkowanie i podział, a ich identyfikacja i charakterystyka opiera się na morfologii komórek, fizjologii, immunologii i technikach biologii molekularnej.
Produkty na bazie drożdży obejmują żywe drożdże o aktywności probiotycznej oraz frakcjonowane drożdże lub składniki komórek drożdży o aktywności prebiotycznej.
Hydrolizat drożdży, bogaty w białko produkt uboczny ekstrakcji hydrolizowej, pochodzi z Saccharomyces cerevisiae i zawiera ściany komórkowe drożdży. Hydrolizat drożdży zwiększa smakowitość paszy, poprawia wydajność wzrostu i zdrowie jelit oraz zwiększa poziom cytokin odpornościowych w surowicy. Ponadto suplementacja hydrolizatem drożdży zwiększa zdolność antyoksydacyjną, odporność na choroby i morfologię jelit, a także funkcję barierową. Kultura drożdżowa
Kultura drożdżowa, czyli połączenie biomasy drożdży i metabolitów fermentacji, powstaje w wyniku zaszczepienia żywych komórek drożdży na pożywce i fermentacji w określonych warunkach. Badania wykazały, że suplementacja komórek drożdży poprawia wydajność wzrostu, strawność składników odżywczych, wysokość kosmków jelitowych i odpowiedź immunologiczną.
Produkty z żywych drożdży mają właściwości probiotyczne, dlatego uważa się je za mikroorganizmy karmione bezpośrednio. Żywe drożdże dostarczają korzystnego białka, witamin z grupy B i pierwiastków śladowych do produkcji enzymów pozakomórkowych. Aktywne drożdże suche, powszechnie stosowane jako komercyjny produkt drożdżowy w paszy dla zwierząt gospodarskich, są dostępne w postaci drożdży suszonych tunelowo (proszek granulowany), drożdży suszonych w złożu fluidalnym (drożdże szybko rosnące w owalnych sferoidach) i drożdży suszonych roto-louver (małe kulki lub kulki). Aktywne drożdże suche poprawiają zdrowie jelit, zmniejszając względną liczebność szkodliwych bakterii i zwiększając względną liczebność pożytecznych bakterii.
Ekstrakty drożdżowe zawierają komórki drożdżowe bez ścian komórkowych wytwarzanych przez autolizę lub hydrolizę. Podczas autolizy aktywowane enzymy komórek drożdży rozkładają składniki komórkowe i tworzą autolizat drożdży zawierający zarówno frakcje międzykomórkowe, jak i ściany komórkowe. Podejście hydrolizy jest stosowane w celu rozpuszczenia drożdży za pomocą kwasów lub enzymów.
Ściana komórkowa drożdży
Ściany komórkowe drożdży są klasyfikowane na frakcjonowane produkty drożdżowe i aktywne składniki ścian komórkowych drożdży, w tym mannanooligosacharydy i beta-glukany. Ściana komórkowa składa się głównie z glukanów i mannanów. Glukany są wysoce nierozpuszczalne i mają działanie immunomodulujące i stanowią 60% suchej masy ściany komórkowej. Mannany stanowią 40% suchej masy komórki i pełnią funkcję prebiotyków. Suplementacja diety ścian komórkowych drożdży zmniejsza liczbę patogenów jelitowych, moduluje układ odpornościowy, poprawia integralność błony śluzowej jelit i wykazuje właściwości ochronne antyoksydacyjne, antymutagenne i antygenotoksyczne.
Saccharomyces cerevisiae to jeden z najbardziej dominujących drożdży, które są wykorzystywane komercyjnie w paszach dla zwierząt gospodarskich. Saccharomyces cerevisiae jest bogaty w polisacharydy, witaminy, białka, aminokwasy, małe peptydy, nukleotydy i niektóre czynniki wzrostu.
Saccharomyces cerevisiae wykorzystuje różne mechanizmy, aby osiągnąć korzystne skutki. Na przykład konkuruje ze szkodliwymi bakteriami o miejsca przyczepu w przewodzie pokarmowym, aby zmniejszyć ich zdolność do kolonizacji i wywoływania chorób. Suplementacja Saccharomyces cerevisiae promuje wzrost pożytecznych bakterii, jednocześnie zapobiegając proliferacji szkodliwych mikroorganizmów, poprawiając w ten sposób równowagę mikrobioty jelitowej i zdrowie.
Ponadto składniki ścian komórkowych tych drożdży aktywują funkcję układu odpornościowego gospodarza poprzez promowanie produkcji przeciwciał IgA w odpowiedzi na patogenne mikroorganizmy. Inną zaletą Saccharomyces cerevisiae jest produkcja enzymów, takich jak fitaza, które rozkładają złożone składniki odżywcze i poprawiają strawność i wchłanianie minerałów i aminokwasów.
Z drugiej strony wiąże się z mykotoksynami, aby zmniejszyć ich negatywny wpływ, a podczas fermentacji tworzy krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które poprawiają środowisko jelit, strukturę i ogólną integralność oraz przyczyniają się do zdolności zwierząt do radzenia sobie z różnymi czynnikami stresogennymi.
źródło: poultrywolrd.net
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.