AKTUALNOŚCIMAKROEKONOMIARYNEK KONSUMENTA

Koniec „trójek” w Wielkiej Brytanii coraz bliżej

Firmy spożywcze w Wielkiej Brytanii wezwały tamtejszy rząd do wzmocnienia działań na rzecz wycofywania klatek na kilka tygodni przed wejściem w życie dobrowolnego zobowiązania sprzedawców detalicznych do całkowitego wyeliminowania klatek do 2025 r.

W liście do sekretarza ds. środowiska Steve’a Reeda firmy spożywcze Waitrose, Co-op, Marks and Spencer, Morrisons, Greggs i Mitchells & Butler stwierdziły, że wszystkie wyeliminowały kury nioski z chowu klatkowego lub zobowiązały się to zrobić do końca 2025 r., ale obawiają się, że w Wielkiej Brytanii nadal będzie 4 miliony kur niosek w systemie klatkowym. Jak argumentowały w liście, stworzyłoby to nierówne warunki gry w branży.

Od 2005 r. British Hen Welfare Trust zachęca konsumentów do wpływania na dobrostan kur za pomocą swoich portfeli, wybierając najlepsze jajka, na jakie ich stać w supermarkecie, ponieważ „zmiany najlepiej zachodzą od podstaw”.

Kampania, wspierana przez inne grupy zajmujące się dobrostanem zwierząt, doprowadziła w 2016 r. sprzedawców detalicznych, takich jak Tesco, Aldi i Lidl, do złożenia zobowiązania, że do 2025 r. przestaną sprzedawać jaja znoszone przez kury z chowu klatkowego. Przyrzeczenie jest całkowicie dobrowolne i nie ma żadnych ograniczeń co do dokładnych ram czasowych ani tego, czy oznacza to zarówno sprzedaż jaj, jak i jaj jako składników.

Tesco podaje na swojej stronie internetowej, że zobowiązuje się do przejścia na „hodowlę bezklatkową” do grudnia 2025 r. zarówno w przypadku jaj w skorupkach, jak i jaj będących składnikami. Lidl ma podobne aspiracje, mówiąc: „Jesteśmy zobowiązani do współpracy z naszymi dostawcami, aby do 2025 r. wycofać ze sprzedaży jaj od kur z chowu klatkowego w naszych sklepach. Zobowiązanie to obejmuje zarówno jaja w skorupkach, jak i jaja używane jako składnik naszych produktów”.
Asda oświadczyła, że ​​jest zobowiązana do zwiększenia sprzedaży jaj z chowu bezklatkowego i pozyskiwania jaj w skorupkach z chowu bezklatkowego do 2025 r. i współpracuje z dostawcami w celu poprawy dobrostanu kur niosek. „Jesteśmy również zobowiązani do wykorzystywania jaj pochodzących z systemów bezklatkowych jako składników do 2025 r.”

Najnowsze statystyki dotyczące liczby jaj z chowu ściółkowego w Wielkiej Brytanii pokazują podwojenie się między 2022 a 2023 rokiem. Statystyki Defra pokazują, że cały rynek w 2023 roku składał się w 60 proc. z wolnego wybiegu, 23 proc. chowu klatkowego, 13 proc. chowu ściółkowego i 4 proc. ekologicznego.

British Hen Welfare Trust stwierdził, że chociaż cieszy się, że produkcja jaj z chowu klatkowego w Wielkiej Brytanii znacznie spadła w ciągu ostatniej dekady, chce, aby wszystkie kury były hodowane w ekologicznych systemach wolnego wybiegu o wyższym dobrostanie.

Zakazy dotyczące chowu klatkowego obowiązują już w Luksemburgu, Szwajcarii i Austrii, a zakazy mają wejść w życie w Niemczech (2026), Czechach (2027) i Słowacji (2030).

źródło: www.poultryworld.net


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button