
Światowy Dzień Mięsa – KFHDiPJ jednym z sygnatariuszy
Pod koniec października w Warszawie odbył się kongres światowego dnia mięsa. Obecny na wydarzeniu minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski powiedział: „Będziemy wspierać rozwój sektora mięsnego w Polsce”
Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że w tym roku obchodzimy 20-lecie naszej obecności w Unii Europejskiej.
– Ale zmiany w sektorze mięsa zaczęły się już 35 lat temu, kiedy Polska rozpoczęła transformację ustrojową – podkreślił minister Czesław Siekierski i dodał, że jej efektem jest bardzo prężny rozwój sektora drobiarskiego, a także sektora wołowiny.
Minister przypomniał, że jesteśmy jednym z liderów w Unii Europejskiej w produkcji mięsa drobiowego, którego ponad 50% jest eksportowane.
– Trudniejsza jest sytuacja w sektorze trzody chlewnej, w którym mamy teraz tylko około 8,5 mln sztuk, ale podejmujemy wszelkie działania, aby to zmienić – dodał szef resortu rolnictwa. W swoim wystąpieniu minister Czesław Siekierski przypomniał, że od 1 stycznia 2025 roku Polska obejmie przewodnictwo w Radzie Unii Europejskiej. W czasie naszej prezydencji będziemy chcieli dokonać przeglądu Zielonego Ładu, w tym zwłaszcza zmian wprowadzonych z inicjatywy Polski – poinformował minister Czesław Siekierski.
Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę na wyzwania dotyczące zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, także pod względem ilościowym.
– Badania pokazują, że w 2050 roku będzie nas na Ziemi 10 mld, a to oznacza konieczność zwiększenia produkcji żywności o 70 proc. To oznacza również wzrost zapotrzebowania na mięso. W Polsce będziemy wspierać rozwój tego sektora – zapewnił minister Czesław Siekierski.
Kongres Światowy Dzień Mięsa to wydarzenie branży mięsnej o zasięgu międzynarodowym, w którym uczestniczyli rolnicy, przedstawiciele resortu rolnictwa, zakładów mięsnych, organizacji rolniczych oraz nauki, a także goście zagraniczni.
Na marginesie Kongresu odbyły się nieformalne rozmowy z ambasadorem Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce Sunem Linjiangiem. Podczas spotkania ambasadora z ministrem Czesławem Siekierski oraz sekretarzem stanu Jackiem Czerniakiem omówione zostały kwestie dotyczące handlu artykułami rolno-spożywczymi. W szczególności rozmawiano o regionalizacji w handlu drobiem i możliwości sfinalizowania umowy o regionalizacji do końca tego roku, a także o audycie naszych zakładów mięsnych w celu umożliwienia eksportu.
Światowy Dzień Mięsa
W trakcie Kongresu uczestniczący w tym wydarzeniu przedstawiciele sektora mięsnego z Polski i z zagranicy podpisali deklarację ustanawiającą 6 czerwca Światowym Dniem Mięsa (World Meat Day).
Deklarację podpisali przedstawiciele: Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj: Związku Polskie Mięso; Krajowej Rady Drobiarstwa; Ogólnopolskiego Związku Producentów Drobiu – Poldrób; Stowarzyszenia Rzeczników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej;Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego; Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego; Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego; Polskiej Federacji Hodowców Drobiu; European Livestock and Meat Trades Union; Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG; Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” Organizacji #HodowcyRazem
na podstawie materiałów MRiRW
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.