Chińczycy zapowiadają rozwój własnych hodowli drobiu
Według niedawnego raportu Global Agricultural Information Network (GAIN) Departamentu Rolnictwa USA (USDA) w Chinach, w artykule Służby Rolnictwa Zagranicznego prognozuje się, że produkcja mięsa z kurczaka w 2025 r. będzie rosła szybciej niż w 2024 r.
Wzrost będzie wynikał głównie z reakcji branży na sygnały rynkowe, ponieważ producenci zwiększają produkcję brojlerów i oferują je jako bardziej konkurencyjne cenowo białko w porównaniu z wieprzowiną. Prognozuje się, że produkcja brojlerów utrzyma się na podobnym poziomie jak wcześniejsze szacunki na 2024 r.
Ponieważ brojlery są często dobrym substytutem wieprzowiny, producenci prawdopodobnie będą stopniowo podnosić ceny brojlerów, ponieważ ceny wieprzowiny wzrosły w ostatnich miesiącach. Wraz ze wzrostem cen brojlerów niektórzy producenci mięsa drobiowego mogą zwiększyć moce produkcyjne dzięki nowym obiektom lub zarządzać operacjami w inny sposób, aby zwiększyć wykorzystanie istniejących mocy produkcyjnych.
Ceny kurczaków w pierwszej połowie 2024 r. pozostały na niezmienionym poziomie, ponieważ nie nastąpiła zauważalna zmiana popytu. Jednak w czerwcu 2024 r., po wzroście cen wieprzowiny, ceny kurczaków zaczęły rosnąć.
Producenci planujący zwiększenie produkcji będą głównie dużymi, zintegrowanymi pionowo firmami. W 2024 r. pojawiły się sygnały świadczące o rozwoju branży, a kolejne obiekty mają zostać uruchomione w latach 2025 i 2026. Operacje te są zazwyczaj częścią zintegrowanego pionowo biznesu, który obejmuje hodowlę brojlerów, ubój i przetwórstwo.
za: https://www.thepoultrysite.com/news/2024/10/china-chicken-production-to-grow-moderately-gain
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.