AKTUALNOŚCIMAKROEKONOMIA

Nasi sąsiedzi redukują produkcję

U naszego południowego sąsiada widoczny jest spadek produkcji mięsa. Jak informuje Czeski Urząd Statystyczny, w całym roku 2023 produkcja mięsa  spadła o 2,6 proc.
Główną przyczyną redukcji był spadek produkcji wieprzowiny, największej w kraju, o 5,2 proc.  O około 1,3 proc. zmniejszyła się także produkcja mięsa drobiowego, która wyniosła około 168 tys. ton, natomiast nieznacznie  (o 2,4 proc.) wzrosła produkcja wołowiny.

„Chociaż produkcja mięsa w ostatnim kwartale wyhamowała dwuletni spadek, roczna wartość jest najniższa. Od 2000 r. produkcja wieprzowiny została zmniejszona o połowę, wołowiny o jedną trzecią, a drobiu o 15 proc.” – wyjaśnia Renata Vodičková , szef Służby Statystyki Rolnictwa i Leśnictwa CZSO, podsumowując dane wieloletnie.

Oprac. I.Sz. na podstawie Eurocarne




Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.

„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button