Europejski sektor drobiu jest w dobrej kondycji, ma wysokie plony i korzystne perspektywy. Wynika to z badań przeprowadzonych zarówno przez Komisję Europejską, jak i amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa – USDA.
Obejmująca sześć miesięcy prognoza UE dotycząca sektora drobiu stwierdza, że zarówno produkcja, jak i eksport mięsa drobiowego w Europie wzrosną w tym roku. Produkcja wzrośnie o 4 procent, a eksport będzie o 3 procent wyższy w tym roku w porównaniu z 2023 r. Ta tendencja wzrostowa utrzyma się w 2025 r., przewidują europejscy księgowi.
Łagodniejszy sezon ptasiej grypy, niższe koszty paszy i wyższe ceny plonów przyczyniają się do wzrostu produkcji w tym roku. W pierwszej połowie 2024 r. liczba przetworzonych ptaków w UE wzrosła o 4,7 proc.. Produkcja wzrosła w prawie wszystkich krajach UE, z wyjątkiem Holandii, Szwecji i Litwy. W Polsce produkcja w latach 2023/2024 była o ponad 5 proc. wyższa niż w latach 2022/2023, podczas gdy produkcja w Holandii spadła o prawie 5 proc. Włoski sektor drobiu wzrósł o ponad 5 proc., a produkcja w Niemczech wykazała niewielki wzrost o jeden punkt procentowy. Francja znalazła się na szczycie listy ze wzrostem o ponad 15 proc.
Rynek poradzi sobie z tym wzrostem produkcji. Oprócz zwiększonego eksportu, wzrasta również konsumpcja mięsa drobiowego w UE. Oczekuje się, że osiągnie ona 25,2 kg na mieszkańca w 2025 r., co stanowi prawie 10 kg więcej niż na przełomie wieków. W roku 2000 przeciętny Europejczyk zjadał 16,4 kg mięsa drobiowego rocznie.
Spożycie mięsa brojlerów zbliża się zatem do spożycia wieprzowiny, gdzie widoczna jest tendencja spadkowa z 34,3 kg w 2000 r. do oczekiwanych 30,9 kg w 2025 r. Wzrost spożycia drobiu w ciągu ćwierćwiecza jest tak duży, jak całkowite roczne spożycie wołowiny, które spadło z 12 kg w 2000 r. do oczekiwanych 9,4 kg na osobę w 2025 roku.
Produkcja mięsa drobiowego w Europie rośnie o 4%, co jest szybszym wzrostem niż wzrost globalny, który według USDA ma osiągnąć prawie 2% w 2025 r. W przyszłym roku spodziewana jest rekordowa produkcja 104,9 mln ton mięsa drobiowego.
Oprócz UE, Chiny, USA, Turcja, Brazylia i Meksyk również odnotują wzrost produkcji z powodu niewielkiego spadku kosztów paszy i ożywienia popytu konsumenckiego, który jest stymulowany przez wzrost gospodarczy.
W Chinach znaczny wzrost produkcji może pozwolić im odzyskać pozycję największego producenta na świecie. Perspektywy dla Brazylii są również pozytywne, napędzane silnym popytem zagranicznym i spadającymi kosztami produkcji.
Nie tylko produkcja, ale także globalny eksport ma wzrosnąć o 2% w 2025 r., po stosunkowo stagnacyjnym handlu w 2023 i 2024 r. USDA przewiduje, że w przyszłym roku na całym świecie zostanie wysłanych rekordowe 13,8 mln ton mięsa drobiowego. Wzrost gospodarczy stymuluje umiarkowany wzrost konsumpcji, ponieważ kurczak jest atrakcyjny dla grup o średnich dochodach jako tańsza alternatywa dla innych białek zwierzęcych.
Podczas gdy wszyscy główni eksporterzy, tacy jak UE, USA i Tajlandia, mają odnieść korzyści, Brazylia przejmie większość wzrostu na rynku eksportowym. Kraj ma dostęp do rynków wzrostu, takich jak Meksyk, Arabia Saudyjska, Singapur, ZEA i Wielka Brytania, i może pobierać konkurencyjne ceny dzięki niższym kosztom produkcji. Zmniejszenie ograniczeń dotyczących wysoce patogennej grypy ptaków pobudzi eksport UE na różne rynki. Jednak Wielka Brytania pozostaje największym rynkiem zbytu dla UE.
źródło: poultryworld.net
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.