Możliwości redukcji emisji gazów cieplarnianych, dostarczania ekologicznej energii i zapewniania dochodu producentom zostały podkreślone na tegorocznej dorocznej konferencji Międzynarodowej Komisji ds. Jaj (IEC). Zdaniem Jamesa Corbetta, dyrektora zarządzającego Ridgeway Foods Group, ściółka drobiowa w Wielkiej Brytanii ma wartość rynkową wynoszącą średnio 10-15 funtów za tonę w dostępnej wartości zastępczej nawozu azotowego w uprawach w ciągu roku, podczas gdy w innych krajach producenci muszą suszyć i granulować obornik przed wyprowadzeniem go poza gospodarstwo.
Co więcej, jak zauważył ekspert, obornik często musi być przechowywany przed użyciem lub sprzedażą, a przechowywanie oznacza, że infrastruktura musi być na miejscu, a spływ musi być przechwytywany, aby zapobiec zanieczyszczeniu wody. Corbett zastanawiał się, czy rolnicy w pełni wykorzystują swoją ściółkę. Jego firma z powodzeniem zminiaturyzowała i opatentowała spalanie fluidalne w celu niezawodnego spalania nieprzetworzonego obornika drobiowego i niosek w celu produkcji ciepła i energii elektrycznej do wykorzystania na miejscu.
Powiedział, że technologia została sprawdzona w trakcie wielu godzin pracy i obecnie zainstalowano 14 jednostek w Wielkiej Brytanii dla ferm drobiu i niosek. Dane operacyjne zostały wykorzystane przez Komisję Europejską do pomocy w określeniu nowych europejskich przepisów wykonawczych dotyczących stosowania obornika drobiowego jako paliwa w fermach drobiu (rozporządzenie UE 592/2014 i 1762/2017). Oprócz ciepła wytwarza cenny nawóz organiczny o wysokiej zawartości P i K, a Corbett powiedział, że obecnie opracowuje rozwiązania dla osadów komunalnych, mączki mięsno-kostnej i przefermentowanych produktów z beztlenowych reaktorów gnilnych.
Corbett powiedział, że producenci stoją przed wyzwaniami związanymi z utylizacją ściółki drobiowej, szczególnie wzdłuż rzeki Wye na granicy Anglii i Walii. W ciągu ostatnich 15 lat uważano, że ogromna ekspansja drobiu doprowadziła do spadku jakości wody, co skłoniło rząd Wielkiej Brytanii do wprowadzenia dotacji w wysokości 35 milionów funtów dla producentów na spalanie ściółki drobiowej.
„Nie rozwiąże to problemu, ale przynajmniej da producentom możliwość zarządzania swoim obornikiem” — powiedział, dodając: „Istnieje rozwiązanie ekologiczne umożliwiające pozbycie się zanieczyszczeń, osoby o wysokich kosztach utylizacji i regulacjach mogą uznać to za rozwiązanie warte rozważenia — opcja wytwarzania energii elektrycznej, a powstały popiół można wykorzystać do nawozu, który może stać się jeszcze cenniejszy, a rynek nawozów dojrzeje”.
Octavio Gaspar, dyrektor zarządzający Ovobrand, Argentyna, mówił o projekcie monofermentacji, który polega na wykorzystaniu świeżego obornika drobiowego jako jedynego stałego substratu, który jest mieszany z własnymi płynnymi ściekami
Obecnie każdego dnia produkuje się i transportuje na pola 170 ton obornika drobiowego, ale firma opracowała obróbkę dla ponad 62 000 ton obornika rocznie. Obornik jest transportowany do homogenizowanych zbiorników, gdzie jest mieszany w zakładzie przemysłowym w celu uzyskania organicznego węglanu wapnia.
Powstały płyn jest pompowany do zbiornika odbiorczego w celu obróbki cieplnej, a po 22 dniach w beztlenowych bioreaktorach jest przekształcany w metan i dwutlenek węgla. Uzyskany biogaz jest osuszany, a siarka usuwana, aby następnie generować energię poprzez spalanie wewnętrzne.
Zmineralizowany płyn z bioreaktorów jest filtrowany, oddzielając frakcję stałą, która jest przetwarzana w piecu w celu uzyskania produktu nadającego się do sprzedaży. Frakcja płynna przechodzi dalsze tlenowe i beztlenowe przetwarzanie w celu wykorzystania jako biofertylizator na polach uprawnych. Ogólnie rzecz biorąc, przekształca to odpady organiczne w 1,4 MW energii elektrycznej i 1,2 MW energii cieplnej – co wystarczy, aby zasilić 3700 domów lub pokryć cały wydatek energetyczny Ovobrand.
Gaspar powiedział, że stosując mono-fermentację świeżego obornika drobiowego, firma unikała konieczności korzystania z upraw energetycznych i będzie generować energię elektryczną i biofertylizatory – „to rozwiązanie o potrójnym wpływie – społecznym, środowiskowym i ekonomicznym” – dodał.
źródło: Poultryworld.net
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.