Badania nad sztucznym mięsem w Chinach

 

W mediach pojawiła się analiza dotycząca perspektyw produkcji roślinnych zamienników mięsa oraz mięsa syntetycznego na terenie Chin. Jest to zagadnienie bardzo interesujące z kilku względów, które mogą dotknąć producentów żywności na całym świecie.

Nie jest żadną tajemnicą, że Chiny mają nie tylko olbrzymi rynek zbytu na żywność, ale jednocześnie mają gigantyczny potencjał naukowy i technologiczny. Na dodatek państwo to ma zdolność do systemowego wsparcia konkretnych gałęzi technologicznych, co można było zaobserwować chociażby przy produkcji paneli fotowoltaicznych, baterii litowo-jonowych, czy w ostatnim czasie samochodów elektrycznych.  Państwo to ma także wiele sposobów na przekazanie odpowiednio dużych środków na wsparcie naukowców zajmujących się badaniami nad technologiami pożądanymi przez ośrodki państwowe. W czerwcu 2021 r. ogłoszono trzyletni projekt finansowany przez rząd zatytułowany „Wysokowydajna technologia produkcji biologicznej sztucznego mięsa”. Będzie on prowadzony przez Uniwersytet Jiangnan — siedzibę jednego z najlepszych chińskich programów nauk rolniczych.

GFI APAC odkrył również, że wiele zespołów badawczych zajmujących się mięsem roślinnym i hodowlanym otrzymało dofinansowanie za pośrednictwem Narodowej Fundacji Nauk Przyrodniczych Chin, która jest uważana za najważniejsze źródło wsparcia dla naukowców akademickich skupiających się na żywności i rolnictwie. Jedną z dziedzin opracowywanych ostatnio przez chińskich naukowców jest produkcja syntetycznego mięsa przy pomocy technologii 3D. Jak zapewniają autorzy tej technologii, dzięki jej zastosowaniu można wytworzyć mięso o strukturze przypominającej to naturalne.

Na trend reagują już pierwsi inwestorzy z Chin. W tym tygodniu Joes Future Food Co., Ltd. — pierwsza chińska firma, która przeprowadziła badania i rozwój w zakresie mięsa hodowanego — ogłosiła, że ​​pozyskała 50 milionów RMB (7,7 miliona USD) w rundzie finansowania serii A. To daje startupowi łączną kwotę ponad 10 milionów USD. Ten  zastrzyk gotówki zostanie wykorzystany do produkcji niedrogich mediów hodowlanych, zbudowanie pilotażowej linii produkcyjnej do produktów z mięsa hodowanego i opracowania zatwierdzeń bezpieczeństwa.

W zeszłym miesiącu startup CellX z siedzibą w Szanghaju pozyskał z rynku 4,3 miliona USD. Firma zorganizowała również pierwszą prywatną degustację prototypów mięsa hodowanego, w tym hybrydowego produktu z mielonej wieprzowiny, który wykorzystuje komórki mięśniowe chińskiej rasy czarnych świń, w połączeniu z białkiem roślinnym. Firma uważa, że ​​do 2025 r. może osiągnąć koszty tego innowacyjnego produktu na poziomie porównywalnym z kosztami konwencjonalnego mięsa.

 

Dzięki coraz silniejszej lokalnej atmosferze przedsiębiorczości, w połączeniu z rządowym wsparciem finansowym dla zrównoważonej produkcji żywności, dynamika rośnie w całej branży.  Zwolennicy produkcji syntetycznego mięsa i jego roślinnych zamienników twierdzą, że w szybko rozwijającym się kraju, takim jak Chiny, gdzie dostępna ziemia uprawna się kurczy, ta zmiana może mieć ogromny wpływ, stwarzając przestrzeń dla zwiększonej krajowej produkcji energii odnawialnej.

I.Sz. na podstawie: https://gfi-apac.org/look-closer-china-is-quietly-making-moves-on-cultivated-meat/


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.


Exit mobile version