Litwa przygotowuje się do wejścia na rynek USA

Administracja USA  rozpoczęła procedurę udzielania zezwoleń na eksport litewskich przetworzonych produktów z kurczaka, poinformowała litewska Państwowa Służba Żywności i Weterynarii (VMVT).

Według VMVT, władze USA skontaktowały się w sprawie możliwości eksportu kurczaków w listopadzie ubiegłego roku, a na początku sierpnia tego roku odpowiedziały, że można rozpocząć proces uzyskiwania pozwolenia na eksport.

– Czekaliśmy ponad dziesięć miesięcy na zgodę USA. Po prostu trzeba być przygotowanym na długi proces. Zatwierdzenie produktów mięsnych w USA zajęło ponad osiem lat. Również tym razem tego nie unikniemy. Będziemy musieli udowodnić, że kontrole przeprowadzane przez VMVT są zgodne z wymogami USA – czytamy w oświadczeniu Audroni Mikalauskienė, szefowej VMVT.

Obecnie litewscy producenci eksportują do USA niektóre kategorie nabiału, ryb, produktów jajecznych, a także produktów wołowych. Zezwolenie na eksport produktów wieprzowych zostało zharmonizowane, ale zostało tymczasowo ograniczone przez USA z powodu rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń.

Według VMVT, Stany Zjednoczone importują większość mięsa drobiowego z Chile, Kanady i Meksyku. Polska jest obecnie głównym eksporterem mięsa drobiowego z Unii Europejskiej (UE) do USA.

Jednocześnie głównymi kierunkami eksportu litewskiego mięsa drobiowego są Wietnam, Uzbekistan, Kirgistan, Wielka Brytania, Polinezja Francuska, Gambia, Mozambik, Sierra Leone, Japonia, Albania, Korea P., Tadżykistan, Mołdawia, N. Kaledonia, Benin, Demokratyczna Republika Konga.


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.


Exit mobile version