W Australii kurczak ma się dobrze

Według prognoz naukowców z Australii, w tym roku statystyczny mieszkaniec tego kontynentu zje 47,6 kilograma kurczaka. Oznacza to niewielki wzrost w porównaniu do lat 201-2020.  Co więcej, kurze mięso to ponad 46 procent całego mięsa konsumowanego w Australii, a blisko 70 procent Australijczyków widzi na swoim talerzu kurczaka co najmniej dwa razy w tygodniu.

Obecnie zauważalny jest spadek podaży kurczaka, jednak według zapewnień handlowców, problemy z dostępnością tego mięsa, o ile będą miały miejsce, nie będą miały trwałego charakteru. Jest to o tyle istotne, że w Australii uważa się mięso drobiowe jako bardzo zdrowe, smaczne i co ważne, stosunkowo tanie. Na jego podaż nie ma także większego wpływu sezonowość, jak ma to miejsce w przypadku np. wołowiny.

Dlatego też, biorąc pod uwagę planowany wzrost liczebności mieszkańców tego kontynentu, spodziewany jest rozwój produkcji mięsa drobiowego.

Oprac. na podstawie: https://przeclaw-news.pl/australijski-przemysl-drobiowy-stoi-w-obliczu-letniego-spadku-podazy-i-przewiduje-wzrost-popytu/

Exit mobile version