Z danych opublikowanych przez portal CenyRolnicze.pl wynika, że w dniu 5 listopada 2025 r. nastąpił mocny spadek cen skupu brojlerów oraz sprzedaży tuszki kurczaka. CenyRolnicze
Skup brojlerów
-
Wolny rynek: 4,50-5,40 zł/kg (średnia 4,83 zł/kg) – spadek o 0,69 zł/kg względem notowania z 3 listopada. CenyRolnicze
-
Kontraktacja: 5,60-6,00 zł/kg (średnia 5,87 zł/kg) – nieco niżej niż poprzednio (6,01 zł/kg) z 3 listopada. CenyRolnicze
Sprzedaż tuszki kurczaka
-
Hurt: 6,30-8,20 zł/kg (średnia 6,97 zł/kg) – spadek o 0,81 zł/kg względem poprzedniego notowania (średnia 7,78 zł/kg). CenyRolnicze
Trend ostatnich tygodni
Spadek ten nie pojawił się nagle – już w końcówce października obserwowano systematyczne obniżki:
-
29 października 2025: wolny rynek brojlerów – średnia 5,76 zł/kg. CenyRolnicze
-
27 października 2025: wolny rynek brojlerów – średnia 5,87 zł/kg. CenyRolnicze
-
W połowie października (13.10.2025): średnia wolnego rynku dla brojlerów wynosiła 6,09 zł/kg. CenyRolnicze
Zatem sytuacja wygląda na narastający trend – z poziomów powyżej 6 zł/kg w październiku do poziomów 4,50-5,40 zł/kg w pierwszym tygodniu listopada.
Przyczyny spadku cen
Analiza artykułów wskazuje na kilka kluczowych czynników, które przyczyniają się do załamania cen na rynku drobiu.
Podaż żywca
W artykule z 3 listopada 2025 wskazano, że jedna z krajowych firm produkcyjnych „pozbywa się żywca w przyspieszonym tempie” – czyli następuje wzrost podaży brojlerów na rynku skupu, co obniża ceny. CenyRolnicze
Wzrost importu drobiu
W artykule z 29 października wskazano, że spadki cen zbiegają się w czasie z wejściem w życie nowej umowy handlowej UE-Ukraina, która zakłada wzrost kontyngentu importowego mięsa drobiowego o 30 tys. ton – co może zwiększać konkurencję i presję cenową. CenyRolnicze
Trend sezonowy / strukturalny
W październiku odnotowywano już trend spadkowy cen, co może być związane z sezonem (zmniejszenie popytu, zakończenie sezonu wakacyjnego), lub działaniem po stronie kosztów produkcji oraz rynków zbytu. Przykładowo – 13 października stawki wolnego rynku dla brojlerów były powyżej 6 zł, ale już zmniejszające się. CenyRolnicze
Rynek innych gatunków drobiu
Oprócz brojlerów kurczaka, sektor drobiowy obejmuje także m.in. indyki. Przyjrzyjmy się dostępnym danym.
-
Według firmy Wielkopolski Indyk Sp. z o. o., ceny za indyki wynosiły na przełomie 2025 roku — ok. 9,70 zł/kg dla indyka i 9,50 zł/kg dla indyczki (cennik z 28.10.2025). CenyRolnicze
-
W analizie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (Biuro Analiz i Strategii) podano, że w końcu marca 2025 średnia cena skupu indyków wynosiła ok. 8,91 zł/kg i była w spadku względem wcześniejszych danych. Gov.pl
Podsumowując: choć konkretne dane listopadowe dla indyków nie są w analizie szczegółowo wskazane, to dostępne informacje sugerują, że ceny w tym segmencie również nie są odporne na presję – zarówno z powodu podaży, jak i zmian strukturalnych.
Ceny w handlu detalicznym
Warto przyjrzeć się także, co dzieje się z końcowymi cenami mięsa drobiowego – czyli tym, co płaci konsument.
-
Raport „Wieści Rolnicze” z 14 sierpnia 2025 wskazuje, że ceny mięsa drobiowego w sklepach wzrosły znacznie – np. filet z piersi indyka kosztował średnio ok. 30,80 zł/kg, podczas gdy rok wcześniej było to 19,88 zł/kg – co oznacza wzrost o ok. 55 %. Wieści Rolnicze
-
Choć dane sierpniowe dotyczą okresu wcześniejszego, to pokazują, że koszt dla konsumenta może być bardzo różny od cen skupu i przetwórstwa – i że presje kosztowe (pasza, energia, logistyka) przekładają się na ceny detaliczne.
W praktyce oznacza to: nawet jeśli surowiec tanieje, nie zawsze oznacza to natychmiastową lub pełną redukcję cen w sklepach – zależy to od momentu w łańcuchu, stanu magazynowego produktów, promocji, kontraktów handlowych i polityki cenowej sklepów.
Znaczenie dla branży i rolników
Dla producentów drobiu takie obniżki cen oznaczają poważne wyzwania:
-
Mniejsza marża lub możliwa strata przy produkcji, jeśli koszty (pasza, energia, amortyzacja, transport) się nie zmniejszyły.
-
Wymuszanie szybszego „ruletowania” żywca (jak wspomniano w jednym z artykułów) może prowadzić do pogorszenia efektywności produkcji. CenyRolnicze
-
Możliwy wzrost presji finansowej w mniejszych gospodarstwach lub fermach o mniej zoptymalizowanych kosztach.
Dla zakładów przetwórczych i ubojni obniżki cen żywca mogą być korzystne (niższy koszt surowca), ale tylko w miarę gdy popyt na produkty drobiowe utrzymuje się lub rośnie – jeśli popyt również spadnie, problem może objąć cały łańcuch.
Co z cenami u konsumenta?
Patrząc na bardzo niskie ceny skupu i sprzedaży tuszki dla kurczaka, pojawia się pytanie: Czy konsumenci skorzystają? Oto kilka obserwacji:
-
Między ceną skupu żywca a ceną sprzedaży tuszki oraz ceną detaliczną mięsa drobiowego istnieje kilka ogniw pośrednich (produkcja, transport, przetwarzanie, handel detaliczny).
-
Spadek skupu może nie być w pełni przenoszony na ceny detaliczne w krótkim terminie – zależy od zapasów, kontraktów i kosztów handlu.
-
Niemniej jednak obniżone ceny tuszki (średnia 6,97 zł/kg) mogą oznaczać możliwość promocji lub niższych cen dla konsumentów, choć z pewnym opóźnieniem.
Możliwe scenariusze na przyszłość
Na podstawie dostępnych danych i trendów można rozważyć kilka scenariuszy:
-
Kontynuacja spadku cen – jeżeli podaż nadal będzie przewyższać popyt i presja importu będzie rosła, ceny skupu i tuszki mogą jeszcze spaść.
-
Stabilizacja na niższym poziomie – rynek może ustanowić nową „bazową” stawkę niższą niż dotychczas, jeśli koszty produkcji lub struktura podaży na to pozwolą.
-
Odbicie cen w przyszłości – jeżeli popyt wzrośnie (np. w sezonie świątecznym, w eksporcie) lub podaż się ograniczy (np. z powodu chorób, kosztów paszy), wtedy ceny mogą się odbić. Jednak obecnie sygnały bardziej wskazują na pierwsze dwa scenariusze.
Wnioski końcowe
Rynek drobiu w Polsce w listopadzie 2025 roku przeżywa wyraźne załamanie cen skupu brojlerów i sprzedaży tuszki. Z poziomów powyżej 6 zł/kg jeszcze kilka tygodni temu, średnia stawka skupu wolnego rynku spadła poniżej 5 zł/kg (4,83 zł/kg). Sprzedaż tuszki również spadła do średnio 6,97 zł/kg.
Głównymi przyczynami są znaczna podaż żywca (m.in. decyzje dużych producentów) oraz zwiększona presja importowa. Wśród innych gatunków drobiu, takich jak indyki, ceny również są pod presją choć dane podawane są mniej wstępnie. Ceny dla konsumentów natomiast – choć mogą być podstawą do obniżek – niekoniecznie natychmiast reagują na obniżki skupu.
Dla rolników i przetwórców kluczowe będzie monitorowanie kosztów produkcji, efektywności łańcucha dostaw oraz możliwości kontraktacji na lepszych warunkach. Dla konsumentów zaś może pojawić się szansa na korzystniejsze ceny mięsa drobiowego, choć przesunięte w czasie.
Źródła
-
„05.11.2025 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki: potężne obniżki na wolnym rynku” – CenyRolnicze.pl. CenyRolnicze
-
„03.11.2025 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki: stawki lecą na łeb na szyję” – CenyRolnicze.pl. CenyRolnicze
-
„27.10.2025 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki: stawki coraz niższe” – CenyRolnicze.pl. CenyRolnicze
-
„29.10.2025 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki: kolejne dotkliwe obniżki” – CenyRolnicze.pl. CenyRolnicze
-
Cennik indyków – Wielkopolski Indyk Sp. z o. o. – CenyRolnicze.pl. CenyRolnicze
-
„Ceny mięsa drobiowego w Polsce. Ile zapłacimy w sierpniu 2025?” – Wieści Rolnicze
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.
