Rynek kurczaka w Argentynie na kluczowym etapie rozwoju

*]:pointer-events-auto [content-visibility:auto] supports-[content-visibility:auto]:[contain-intrinsic-size:auto_100lvh] scroll-mt-[calc(var(–header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]” dir=”auto” data-turn-id=”request-WEB:b787e3d4-81e3-43bd-8495-af43572b0167-0″ data-testid=”conversation-turn-2″ data-scroll-anchor=”true” data-turn=”assistant”>

Produkcja brojlerów w Argentynie zależy od eksportu – konsumpcja krajowa jest bowiem ograniczana przez niski poziom siły nabywczej obywateli.

W sierpniu 2025 roku w Argentynie wybuchła epidemia grypy ptaków, która spowodowała wstrzymanie eksportu kurczaków. Niemniej jednak, w ciągu zaledwie 45 dni Argentyna została ogłoszona wolną od tej choroby. Mimo to, nie wszystkie rynki eksportowe zostały jeszcze odzyskane.

Chiny, które ponownie otworzyły się na argentyński eksport w maju po dwuletniej przerwie, wciąż prowadzą negocjacje, podobnie jak inne ważne rynki eksportowe, takie jak sąsiednia Chile, Unia Europejska czy RPA.

Aktualnie w Argentynie trwa wiosna na południowej półkuli, co sprawia, że brojlerom rosną wagi. Argentyna jest rynkiem, który produkuje ciężkie brojlerki – średnia waga jednego ptaka wynosi około 2,7 kg. W 2024 roku Argentynczycy konsumowali średnio 48,1 kg kurczaka na osobę rocznie. Łączna konsumpcja mięsa, w tym ryb, to 120 kg na osobę, co stanowi dość dużą wartość. W przypadku mięsa z kurczaka głównym kanałem sprzedaży są supermarkety, jednak wciąż preferowane są sklepy sprzedające świeże mięso, co jest typowe dla wielu krajów Ameryki Łacińskiej.

Znaczenie rynku krajowego

Utrata rynków eksportowych mogła spowodować nadpodaż na rynku krajowym, jednak głównym czynnikiem wpływającym na konsumpcję białka zwierzęcego w Argentynie – jak i na całym świecie – jest niski poziom siły nabywczej ludności.

Sytuacja w Argentynie wydaje się pogarszać, a perspektywy na poprawę są małe. Mimo to, kurczak nadal pozostaje preferowanym mięsem. Jednak, jeśli ceny wzrosną, może to wpłynąć na zmniejszenie konsumpcji.

Ceny kurczaka w Argentynie są stosunkowo niskie – kilogram piersi z kurczaka kosztuje około 5 USD/kg. Dla porównania, w Meksyku cena ta wynosi 8 USD/kg. Pośrednicy pochłaniają większość zysków, podczas gdy producenci nie zarabiają wystarczająco dużo, aby uzyskać odpowiednią rentowność.

Rynek krajowy odgrywa kluczową rolę w wspieraniu lokalnej branży brojlerów. Plany produkcji są opracowywane z rocznym wyprzedzeniem, a sama produkcja utrzymuje się na stałym poziomie od kilku lat. Zgodnie z raportem rocznym Centro de Empresas Procesadoras Avícolas (CEPA) w 2024 roku Argentyna wyprodukowała 1 miliard brojlerów, co dało łącznie 2,5 miliona ton mięsa drobiowego.

Podsumowując, aby argentyńska przemysł mięsny mógł się rozwijać, musi skoncentrować się na eksporcie. Oczekuje się, że rynki eksportowe wkrótce w pełni się odrodzą.

I.Sz. na podstawie: Benjamín Ruiz, „Argentinian chicken market at a crucial moment,” 24 października 2025.


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.

Exit mobile version