W sierpniu 2025 roku brazylijskie eksporty świeżego i przetworzonego drobiu osiągnęły wynik 482 300 ton metrycznych (MT), co stanowi jeden z najlepszych miesięcznych rezultatów od ostatnich 11 miesięcy. Zgodnie z raportem Brazylijskiej Asocjacji Białka Zwierzęcego (ABPA), tylko we wrześniu 2024 roku wyeksportowano nieco więcej – 485 000 ton, co oznacza spadek o zaledwie 0,6% w porównaniu do tego samego okresu w ubiegłym roku.
Pomimo, że przychody z eksportu w porównaniu do września 2024 roku spadły o 10,1%, to jak dotąd w 2025 roku łączny spadek dochodów wynosi tylko 1,5%. Oznacza to, że Brazylia stopniowo odbudowuje swoje pozycje na międzynarodowych rynkach po trudnym okresie, który nadszedł po wybuchu wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w Brazylii w marcu 2025 roku.
Pozytywny trend po wybuchu grypy ptaków
Wybuch HPAI w marcu 2025 roku w stanie Rio Grande do Sul miał znaczący wpływ na brazylijski przemysł drobiarski. Jednak jak wskazują dane, jego skutki zaczynają zanikać. Przewożone do głównych rynków eksportowych ilości drobiu praktycznie nie odbiegają od tych sprzed wybuchu epidemii, co świadczy o szybkim powrocie do normalności w tym sektorze. Silny popyt na brazylijskie produkty drobiowe, szczególnie w Unii Europejskiej, przyczynia się do pozytywnego outlooku na przyszłość.
Brazylia, mimo trudności związanych z HPAI, odzyskuje pozycję lidera na globalnym rynku drobiowym. Wśród kluczowych rynków eksportowych kraju znajdują się Meksyk i Chile. Wysoka jakość brazylijskiego drobiu i jego konkurencyjność cenowa wciąż przyciągają importujących z tych krajów. W sierpniu 2025 roku Meksyk importował 37 100 ton drobiu, a Chile 18 000 ton, co potwierdza ich znaczenie jako głównych partnerów handlowych.
Wzrost popytu na mięso drobiowe
Jak wskazuje raport Rabobank, globalny rynek drobiu ma przed sobą świetlaną przyszłość, z przewidywaną roczną dynamiką wzrostu na poziomie 2,8% w 2025 roku. To nieco więcej niż wzrost o 2,6% odnotowany w 2024 roku, co jest wynikiem stabilnego zapotrzebowania na drób na całym świecie, przy jednoczesnym wzroście cen innych rodzajów mięsa, takich jak wołowina, wieprzowina czy jaja. Wzrost cen tych produktów sprawia, że drób pozostaje tańszą alternatywą, a przemysł drobiowy zyskuje na popularności wśród konsumentów.
W Brazylii szczególnym czynnikiem wspierającym dalszy rozwój eksportu drobiu jest poprawa rentowności produkcji, którą napędza spadek cen pasz. Dodatkowo, krajowi producenci i władze pracują w ścisłej współpracy nad poprawą sytuacji po kryzysie związanym z HPAI, wdrażając środki zapobiegawcze i strategię szczepień, które pomogły zminimalizować ryzyko dalszych epidemii.
Wykorzystanie szczepionek w walce z HPAI
Zgodnie z danymi Rabobank, coraz więcej krajów na całym świecie decyduje się na stosowanie szczepień jako jednej z metod walki z HPAI. Francja, Południowa Afryka, a także niektóre kraje Azji i Ameryki Łacińskiej wprowadziły programy szczepień w celu zmniejszenia ryzyka wybuchu epidemii. Choć brazylijskie władze nie wdrożyły jeszcze szczepień, kraj kontynuuje prace nad wdrożeniem innych środków bioasekuracji, co ma na celu zapewnienie zdrowia hodowli oraz utrzymanie pozycji lidera na rynku drobiowym.
Podsumowanie
Brazylia, po trudnym okresie związanym z wybuchem HPAI, skutecznie odbudowuje swój przemysł drobiarski. Dzięki silnemu popytowi na brazylijski drób, niskim cenom pasz oraz rosnącej popularności drobiu jako tańszego źródła białka w wielu krajach, przemysł drobiowy w Brazylii znajduje się na dobrej drodze do dalszego wzrostu. W miarę jak globalny rynek drobiu nadal rośnie, Brazylia odzyskuje swoją dominującą pozycję, a oczekiwania na dalszy rozwój eksportu są pozytywne.
Źródło: Rabobank, Brazylijska Asocjacja Białka Zwierzęcego (ABPA)
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.