Brazylia ugruntowuje swoją pozycję na światowym rynku drobiu

Dzięki podobnym zaletom surowcowym jak Stany Zjednoczone, zwłaszcza w zakresie pasz, Brazylia jest jednym z czołowych producentów mięsa drobiowego na świecie i z dużą przewagą ugruntowała swoją pozycję światowego lidera w eksporcie drobiu.

W ujęciu produkcji gotowego do spożycia (RTC), produkcja mięsa drobiowego w Brazylii wyniosła w ubiegłym roku prawie 33,1 miliarda funtów, czyli o około 30% mniej niż w Stanach Zjednoczonych, gdzie wynosiła ona 47 miliardów funtów. Brazylia ma jednak o około 120 milionów mieszkańców mniej niż Stany Zjednoczone. Po uwzględnieniu tej rozbieżności, Brazylia produkuje o około 9% więcej mięsa drobiowego na osobę niż Stany Zjednoczone, ale to potencjał eksportowy kraju naprawdę się wyróżnia i podkreśla jego przewagę konkurencyjną.
Wczesne trendy eksportowe

Nawet gdy brazylijski sektor drobiowy był znacznie mniej rozwinięty niż obecnie, rodzące się możliwości eksportowe kraju były w pełni widoczne.

W latach 80. Brazylia eksportowała około 16% całego mięsa drobiowego wyprodukowanego w tym kraju w tej dekadzie. W tym samym okresie Stany Zjednoczone eksportowały mniej niż 5% produkcji mięsa drobiowego. Po zawarciu umowy handlowej z Rosją w 1990 roku i ogólnie bardziej agresywnym wykorzystaniu możliwości handlowych, Stany Zjednoczone osiągnęły znaczny wzrost w swoim programie eksportu mięsa drobiowego w ciągu następnej dekady.

Mniej więcej w tym samym czasie Brazylia podjęła kroki w celu ograniczenia szalejącej inflacji, która nękała kraj, co zapoczątkowało okres stabilizacji i zrównoważonego wzrostu gospodarczego. Napędziło to wzrost krajowego popytu na mięso drobiowe i inne produkty białkowe, ale ograniczyło jednocześnie wzrost eksportu.

W rezultacie, każdego roku od 1995 do 2000 roku Stany Zjednoczone eksportowały większą część krajowej produkcji mięsa drobiowego niż Brazylia, ale Brazylia odzyskała prowadzenie w 2001 roku i nie oddała go do dziś. Dopiero w 2004 roku Brazylia stała się liderem w całkowitym wolumenie eksportu mięsa drobiowego i utrzymuje tę przewagę nad Stanami Zjednoczonymi od dwóch dekad.

Stany Zjednoczone na krótko osłabiły przewagę eksportową Brazylii między końcem pierwszej dekady XXI wieku a początkiem drugiej dekady XXI wieku, ale historyczny wybuch wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w 2015 roku, a także późniejsze ograniczenia handlowe, cofnęły Stany Zjednoczone o lata, pozwalając Brazylii na ponowne umocnienie dominacji eksportowej.

Brazylia wyeksportowała w 2024 roku prawie 10,8 miliarda funtów mięsa drobiowego, co stanowiło prawie 33% krajowej produkcji. W przypadku Stanów Zjednoczonych eksport w ubiegłym roku wyniósł nieco ponad 6,7 miliarda funtów, co stanowiło nieco ponad 14% krajowej produkcji drobiu.

Brazylia również miała problemy z HPAI na początku tego roku, ale wydaje się, że szybko udało się opanować problem, minimalizując zagrożenia dla możliwości eksportowych drobiu.

O ile nie wydarzy się nic nieprzewidzianego, Brazylia jeszcze bardziej powiększy swoją przewagę nad Stanami Zjednoczonymi na froncie eksportu kurczaków w 2025 roku. Najnowsze dane sugerują, że koszty produkcji żywca w Brazylii są o około 10% niższe niż w USA, więc nie powinno dziwić, że Brazylia ma tak decydującą przewagę, jeśli chodzi o eksport kurczaków na cały świat.

 

źródło: wattagnet.com


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.

Exit mobile version