Białko owadzie alternatywą dla klasycznych pasz?

Dla żadnego hodowcy drobiu nie jest tajemnicą, że ptaki uwielbiają owady. Okazuje się, że zdaniem ekspertów, wykorzystanie białka owadziego będzie nie tylko sposobem na urozmaicenie menu drobiu, ale koniecznością – jak dowodzi tego portal Poultryworld

Pod koniec ubiegłego roku miało wejść w życie rozporządzenie w sprawie produktów wolnych od wylesiania (EUDR), którego celem jest ograniczenie wylesiania i degradacji lasów.  Nowe rozporządzenie w sprawie produktów wolnych od wylesiania (EUDR) będzie wymagać od przedsiębiorstw sprzedających w UE lub eksportujących z UE wykazania, że ​​ich produkty leśne (w tym soja i olej palmowy) są legalne, nie pochodzą z wylesionych terenów i nie przyczyniają się do degradacji. Nowe wymogi dodają pilności branży hodowlanej, która już teraz stoi przed wyzwaniem uczynienia produkcji bardziej zrównoważoną przy jednoczesnym zapewnieniu rentowności oraz utrzymaniu zdrowia i dobrostanu zwierząt.

Logicznym punktem wyjścia w minimalizowaniu wpływu na środowisko jest pasza. Składniki owadów są tutaj interesującą opcją: mają zadziwiająco niski ślad węglowy, wykazują dobrą wydajność i wspierają zdrowie zwierząt. Po zakończeniu badań podstawowych są one gotowe do wdrożenia komercyjnego i – wraz ze skalowaniem branży – stają się ekonomicznie opłacalne.

Autorzy artykułu skupili się na wynikach badań prowadzonych przez 15 lat przez jedną z amerykańskich firm, która udoskonalała swoje składniki larw muchy Black Soldier Fly (BSFL) do stosowania w wielu rozwiązaniach paszowych dla zwierząt gospodarskich. Firma oferuje trzy składniki, które jej zdaniem korzystnie wpływają na zdrowie i wydajność zwierząt gospodarskich: LipidX, ProteinX i larwy. LipidX to oczyszczony tłuszcz zawierający 40% kwasu laurynowego, który jest znany ze swoich właściwości przeciwdrobnoustrojowych w przewodzie pokarmowym. Zdrowe jelita oznaczają silniejszy układ odpornościowy. Olej z owadów Protix jest bogatym źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które zapewniają łatwo strawne, szybkie źródło energii.

ProteinX to mączka białkowa z owadów o zrównoważonym profilu 53-59% białka, lipidów i mikroelementów. Białko BSFL ma kompletny i korzystny profil aminokwasów, który jest niezbędny dla wzrostu i zdrowia zwierząt. To naturalne źródło składników odżywczych jest wysoce strawne, jak wykazano w badaniu z udziałem kur niosek opublikowanym w Journal of Insects for Food and Feed. Wszechstronne larwy można podawać zarówno kurczakom, jak i prosiętom. Nowe badania przeprowadzone przez Schothorst Feed Research pokazują, że żywe larwy można stosować w połączeniu z lokalnymi białkami roślinnymi, aby skutecznie zastąpić soję w diecie kur niosek. Larwy czarnej muchy żołnierza Protix są odżywcze, a podawanie ich jako paszy pomaga ograniczyć dziobanie piór. Badanie przeprowadzone przez Schothorst Feed Research jest uzupełniane przez późniejsze badania przeprowadzone przez Ipema e.a. i Dörper e.a.

Nowa ocena cyklu życia (LCA) przeprowadzona przez prywatnego, non-profitowego dostawcę badań Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik (DIL) wykazały, że tłuszcz owadzi LipidX wykorzystuje o 99,9% mniej ziemi niż olej kokosowy, mączka owadzia  zmniejsza emisję CO2 o 71% w porównaniu z mączką sojową, a larwy wykazują 0,198 kg ekwiwalentu CO2 na kilogram produktu

Dla hodowców zwierząt gospodarskich kluczowe parametry pod względem rozwoju zwierząt, wzrostu, dobrostanu i zdrowia wpływają na wynik finansowy. Dane udowodnione naukowo są niezbędne. Oprócz znakomitych wyników zrównoważonego rozwoju z oceny cyklu życia DIL, badania naukowe – zdaniem autorów opracowania – potwierdzają doskonałą wydajność składników owadzich.

Pozytywny wpływ larw BSF jako paszy dla brojlerów został udokumentowany w wielu artykułach, w tym w badaniu przeprowadzonym przez Wageningen University and Research, które wykazało poprawę dobrostanu zwierząt szybko rosnących brojlerów. Dalsze badania dotyczyły wpływu larw na wolno rosnące brojlery. Najważniejsze z nich: rozrzucanie suszonych lub żywych larw stymuluje długoterminowe zachowanie brojlerów w zakresie żerowania. Dodanie larw do diety brojlerów może poprawić zdrowie nóg i jakość ściółki. Ponadto wspomaga również wydajność produkcji. Badania zostały dodatkowo uzupełnione o badania nad pozytywnym wpływem różnych produktów z larwami muchy Black Soldier na wydajność wolno rosnących brojlerów

W przypadku niosek dieta zawierająca 18% mączki z owadów wykazała dobrą pozorną energię metabolizowaną (AME) i pozorne całkowite współczynniki strawności składników odżywczych w przewodzie pokarmowym (ATTDC). Obliczony standaryzowany współczynnik strawności aminokwasów w jelicie krętym (SIDC) dla mączki z owadów sugeruje, że jest to obiecujące alternatywne źródło białka dla mączki sojowej (SBM) w dietach dla drobiu. W niektórych cechach przewyższa nawet mączkę sojową! Wpływ żywych larw BSF na indyki jest również godny uwagi: dzienne spożycie paszy i przyrost masy ciała znacznie wzrosły, co skutkowało większą masą ciała w wieku 5 tygodni.

źródło: poultryworld

 


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.

Exit mobile version