Dla żadnego hodowcy drobiu nie jest tajemnicą, że ptaki uwielbiają owady. Okazuje się, że zdaniem ekspertów, wykorzystanie białka owadziego będzie nie tylko sposobem na urozmaicenie menu drobiu, ale koniecznością – jak dowodzi tego portal Poultryworld
Pod koniec ubiegłego roku miało wejść w życie rozporządzenie w sprawie produktów wolnych od wylesiania (EUDR), którego celem jest ograniczenie wylesiania i degradacji lasów. Nowe rozporządzenie w sprawie produktów wolnych od wylesiania (EUDR) będzie wymagać od przedsiębiorstw sprzedających w UE lub eksportujących z UE wykazania, że ich produkty leśne (w tym soja i olej palmowy) są legalne, nie pochodzą z wylesionych terenów i nie przyczyniają się do degradacji. Nowe wymogi dodają pilności branży hodowlanej, która już teraz stoi przed wyzwaniem uczynienia produkcji bardziej zrównoważoną przy jednoczesnym zapewnieniu rentowności oraz utrzymaniu zdrowia i dobrostanu zwierząt.
Logicznym punktem wyjścia w minimalizowaniu wpływu na środowisko jest pasza. Składniki owadów są tutaj interesującą opcją: mają zadziwiająco niski ślad węglowy, wykazują dobrą wydajność i wspierają zdrowie zwierząt. Po zakończeniu badań podstawowych są one gotowe do wdrożenia komercyjnego i – wraz ze skalowaniem branży – stają się ekonomicznie opłacalne.
Autorzy artykułu skupili się na wynikach badań prowadzonych przez 15 lat przez jedną z amerykańskich firm, która udoskonalała swoje składniki larw muchy Black Soldier Fly (BSFL) do stosowania w wielu rozwiązaniach paszowych dla zwierząt gospodarskich. Firma oferuje trzy składniki, które jej zdaniem korzystnie wpływają na zdrowie i wydajność zwierząt gospodarskich: LipidX, ProteinX i larwy. LipidX to oczyszczony tłuszcz zawierający 40% kwasu laurynowego, który jest znany ze swoich właściwości przeciwdrobnoustrojowych w przewodzie pokarmowym. Zdrowe jelita oznaczają silniejszy układ odpornościowy. Olej z owadów Protix jest bogatym źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które zapewniają łatwo strawne, szybkie źródło energii.
ProteinX to mączka białkowa z owadów o zrównoważonym profilu 53-59% białka, lipidów i mikroelementów. Białko BSFL ma kompletny i korzystny profil aminokwasów, który jest niezbędny dla wzrostu i zdrowia zwierząt. To naturalne źródło składników odżywczych jest wysoce strawne, jak wykazano w badaniu z udziałem kur niosek opublikowanym w Journal of Insects for Food and Feed. Wszechstronne larwy można podawać zarówno kurczakom, jak i prosiętom. Nowe badania przeprowadzone przez Schothorst Feed Research pokazują, że żywe larwy można stosować w połączeniu z lokalnymi białkami roślinnymi, aby skutecznie zastąpić soję w diecie kur niosek. Larwy czarnej muchy żołnierza Protix są odżywcze, a podawanie ich jako paszy pomaga ograniczyć dziobanie piór. Badanie przeprowadzone przez Schothorst Feed Research jest uzupełniane przez późniejsze badania przeprowadzone przez Ipema e.a. i Dörper e.a.
Nowa ocena cyklu życia (LCA) przeprowadzona przez prywatnego, non-profitowego dostawcę badań Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik (DIL) wykazały, że tłuszcz owadzi LipidX wykorzystuje o 99,9% mniej ziemi niż olej kokosowy, mączka owadzia zmniejsza emisję CO2 o 71% w porównaniu z mączką sojową, a larwy wykazują 0,198 kg ekwiwalentu CO2 na kilogram produktu
Dla hodowców zwierząt gospodarskich kluczowe parametry pod względem rozwoju zwierząt, wzrostu, dobrostanu i zdrowia wpływają na wynik finansowy. Dane udowodnione naukowo są niezbędne. Oprócz znakomitych wyników zrównoważonego rozwoju z oceny cyklu życia DIL, badania naukowe – zdaniem autorów opracowania – potwierdzają doskonałą wydajność składników owadzich.
Pozytywny wpływ larw BSF jako paszy dla brojlerów został udokumentowany w wielu artykułach, w tym w badaniu przeprowadzonym przez Wageningen University and Research, które wykazało poprawę dobrostanu zwierząt szybko rosnących brojlerów. Dalsze badania dotyczyły wpływu larw na wolno rosnące brojlery. Najważniejsze z nich: rozrzucanie suszonych lub żywych larw stymuluje długoterminowe zachowanie brojlerów w zakresie żerowania. Dodanie larw do diety brojlerów może poprawić zdrowie nóg i jakość ściółki. Ponadto wspomaga również wydajność produkcji. Badania zostały dodatkowo uzupełnione o badania nad pozytywnym wpływem różnych produktów z larwami muchy Black Soldier na wydajność wolno rosnących brojlerów
W przypadku niosek dieta zawierająca 18% mączki z owadów wykazała dobrą pozorną energię metabolizowaną (AME) i pozorne całkowite współczynniki strawności składników odżywczych w przewodzie pokarmowym (ATTDC). Obliczony standaryzowany współczynnik strawności aminokwasów w jelicie krętym (SIDC) dla mączki z owadów sugeruje, że jest to obiecujące alternatywne źródło białka dla mączki sojowej (SBM) w dietach dla drobiu. W niektórych cechach przewyższa nawet mączkę sojową! Wpływ żywych larw BSF na indyki jest również godny uwagi: dzienne spożycie paszy i przyrost masy ciała znacznie wzrosły, co skutkowało większą masą ciała w wieku 5 tygodni.
źródło: poultryworld
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.