Niemieccy hodowcy narzekają na polskich hodowców gęsi i dostawców gęsiny. Okazuje się, że nasze gęsi podbijają niemiecki rynek, skutecznie wypierając miejscowa gęsinę. Według szacunków strony niemieckiej, jeszcze do końca tego roku nasi zachodni sąsiedzi sprowadzą (głównie z Polski ) do 18 tysięcy ton mięsa gęsiego.
Dla osób odwiedzających Niemcy i znających tamtejsze obyczaje kulinarne nie jest żadną tajemnica, że gęsi to składnik tradycyjnych potraw w dniu świętego Marcina i Bożego Narodzenia. Mówiąc wprost – Niemcy bez gęsiny nie wyobrażają sobie wielu ważnych uroczystości. I tu na rynek niemiecki weszli dostawcy gęsiny z Polski, oferujący gęsi nie tylko wysokiej jakości, a na dodatek – tanie. Tak tanie, że hodowcy z Niemiec wprost przyznają, że nie potrafią osiągnąć odpowiedniego poziomu cen, którym mogliby konkurować z naszym produktem.
Ceny za kilogram gęsi z niemieckich hodowli prawdopodobnie osiągnie poziom 18-22 euro za kilogram. Każdy, kto zna nasze regalia, przyzna, że są to ceny wysokie. Dla porównania, cena kilograma importowanej gęsiny jest pięć razy niższa i raczej nie przekracza 5 euro za kilogram. Nic więc dziwnego, że tamtejsi konsumenci chętnie sięgają po tańsze (i na dodatek nie gorsze) mięso gęsi importowanej z Polski czy Węgier. Zjawisko osiągnęło tak dużą skalę, że zainteresowały się nim redakcje największych, ogólnoniemieckich tytułów.
” Niemieccy producenci nie są w stanie konkurować za zagranicznymi cenami” – narzeka na łamach „Bilda” Lorenz Eskildsen z Federalnego Stowarzyszenia Wiejskich Hodowli Gęsi.
na podst. TVP
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.