Nowy winny zakażeń salmonellą w UE

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił niedawno, że za masowe zatrucia salmonellą, w wyniku których w Wielkiej Brytanii 23 osoby trafiły do szpitala, a jedna zmarła, odpowiada skażone mięso drobiowe z Ukrainy.

Dochodzenia przeprowadzone przez organy ds. bezpieczeństwa żywności w Estonii, Finlandii i Holandii, a także udostępnienie EFSA informacji genomicznych o żywności w 2024 r. wykazały, że przyczyną infekcji była mrożona, gotowana na parze pierś kurczaka z Ukrainy.

Tu chcemy przypomnieć, że brytyjskie (nie tylko) media, początkowo winą za skażenie obarczały polskich producentów mięsa drobiowego.

 

Na podstawie:

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/drob-i-jaja/ukrainskie-mieso-drobiowe-skazone-salmonella-prowadzilo-nawet-do-zgonu,144430.html


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.


Exit mobile version