Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił niedawno, że za masowe zatrucia salmonellą, w wyniku których w Wielkiej Brytanii 23 osoby trafiły do szpitala, a jedna zmarła, odpowiada skażone mięso drobiowe z Ukrainy.
Dochodzenia przeprowadzone przez organy ds. bezpieczeństwa żywności w Estonii, Finlandii i Holandii, a także udostępnienie EFSA informacji genomicznych o żywności w 2024 r. wykazały, że przyczyną infekcji była mrożona, gotowana na parze pierś kurczaka z Ukrainy.
Tu chcemy przypomnieć, że brytyjskie (nie tylko) media, początkowo winą za skażenie obarczały polskich producentów mięsa drobiowego.
Na podstawie:
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.