Komunikat

Po intensywnych dyskusjach i naciskach z wielu stron, dzięki ogromnemu zaangażowaniu Ministra Rolnictwa Czesława Siekierskiego oraz organizacji branżowych, aby dla produktów wrażliwych (mięso drobiowe, jaja i cukier) zastosować od 6 czerwca 2024 wzmocniony mechanizm ochronny, Komisja Europejska zdecydowała o wprowadzeniu ograniczeń dla tych produktów.

W przypadku mięsa drobiowego, jaj i cukru ilości przywożone w 2024 r. zostaną ograniczone na podstawie średniej wielkości przywozu w latach 2022 i 2023. Jeżeli import mięsa drobiowego przekroczy te wielkości, cła zostaną ponownie nałożone.

Oznacza to, że:

• w 2024 r. ilości importowane z Ukrainy zostaną ograniczone do 146 tys. T (masa netto).  Dla porównania kwota obowiązującą przed liberalizacją wynosiła 90 000 T TRQ (masa netto). Wielkości importowane w okresie od stycznia do czerwca 2024 będą wliczone do kwoty ustalonej na 2024 r.

• w pierwszych 5 miesiącach 2025 r. import zostanie ograniczony do 90 000 ton (masa netto), co stanowi równowartość kontyngentu taryfowego, jaki mieliśmy na cały rok. Komisja podejmie decyzję w 2025 r., co ponownie stanie się z mechanizmem ATM w czerwcu 2025 r.

w przypadku jaj będzie to ok 26 tys. T. wobec wcześniejszego kontyngentu 6 tys.T.

Oczywiście z naszej perspektywy te ilości przywozu są nadal zbyt duże (postulowaliśmy przyjęcie średniej z 2021,2022,2023), ale naszym zwycięstwem jest fakt, że Komisja Europejska uwzględniła ograniczenie importu – w grudniu ubiegłego roku byliśmy informowani przez DG Trade, że KE nie rozważa wprowadzenia jakichkolwiek ograniczeń w 2024 r.




Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.

Exit mobile version