FAO nawołuje do promocji mięsa jako pełnowartościowego źródła pożywienia
W czasie, gdy kolejne głośne, by nie rzec – krzykliwe – środowiska namawiają do porzucenia mięsa w menu, będąca agendą ONZ organizacja FAO nawołuje wszystkie rządy na całym świecie do promowania korzyści wynikających z konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego.
Międzynarodowi specjaliści mówią wprost – mięso, mleko i jaja są niezbędnymi źródłami składników odżywczych człowieka. Co więcej, przypominają, że wiele składników odżywczych w nich zawartych nie można w prosty sposób pozyskać z żywności roślinnej, a niektóre są wprost niezbędne w takich okresach życia człowieka jak rozwój fizyczny i psychiczny, ciąża i laktacja oraz starszy wiek.
„FAO nazywa raport „najbardziej wszechstronną analizą” korzyści i zagrożeń związanych ze spożywaniem żywności pochodzenia zwierzęcego. Opiera się na danych i dowodach z ponad 500 artykułów naukowych i około 250 dokumentów dotyczących polityki”.
Według badań mięso, jaja i mleko dostarczają szeregu ważnych makroskładników odżywczych, takich jak białko, tłuszcze i węglowodany oraz mikroelementy, które są trudne do uzyskania z żywności pochodzenia roślinnego w wymaganej jakości i ilości.
źródło: https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/raport-fao-promuje-spozycie-produktow-pochodzenia-zwierzecego,131040.html