Mięso ma silną pozycję na rynku – uważa ekspert
Na łamach portalu wiadomości handlowe Marek Steinhoff-Traczewski zastanawia się nad kondycją rynku mięsnego w obliczu rosnącego nacisku wielu środowisk na promocję żywności roślinnej. Zdaniem eksperta, pomimo nagonki na „mięsożerców” i zmian w postawach konsumenckich, przez najbliższe kilkanaście lat nie należy spodziewać się widocznej zmiany w sprzedaży mięsa, zwłaszcza drobiowego, które jest nie tylko relatywnie tanie, jak i doceniane przez konsumentów ze względu na smak i walory zdrowotne.
W ocenie eksperta, patrząc na perspektywę pięciu lat, roślinne substytuty mięsa nie powinny stanowić więcej niż 5-6 procent rynku Europy Zachodniej i niewiele wyższym w Polsce. Jednak prawdopodobnie do momentu pojawienia się na rynku produktów lepiej oddających smak naturalnego mięsa, nie należy się spodziewać drastycznych zmian w strukturze kategorii.