AKTUALNOŚCI

Naukowiec ostrzega przed nadmiernym zachwytem nad owadami – osobiście wybiera mięso z kurczaka

W serwisie Polskiej Agencji Prasowej zamieszczono artykuł na temat wykorzystania owadów jako pokarmu dla ludzi. Przywołana w tekście profesor Politechniki Opolskiej wymienia plusy i minusy takiego sposobu odżywiania. Jak zauważa, nie jest do końca zbadane, czy dieta owadzia jest całkowicie bezpieczna dla Europejczyków m.in. ze względu na ryzyko przenoszenia wraz z „owadziną” przedstawicieli mikrobiomu do organizmu człowieka, do którego nie jesteśmy dostosowani. Za najbardziej konkretną ocenę można uznać jej wypowiedź, w której wskazała, że w przypadku kryzysowym białko z owada mogłoby się okazać najlepszym wyjściem, jednak w przypadku możliwości wyboru, postawiłaby raczej na mięso kurczaka.

Źródło: https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1540487%2Cnaukowiec-przestrzega-przed-bezkrytycznym-wprowadzaniem-owadow-do-diety

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button