w

Czy „owadzina” będzie konkurencją dla mięsa?

W styczniu Komisja Europejska wydała zgodę na sprzedaż produktów zawierających mąkę świerszczową. Do tej pory tylko jeden producent zajmujący się larwami mącznika ją uzyskał, ale jedynie na 5 lat. Jak podkreśla Paulina Górska- ekspertka ds. zrównoważonego rozwoju, hodowla owadów jest alternatywnym źródłem białka, które wywiera mniejszy wpływ na środowisko, wymaga mniej przestrzeni, wody, a także nakładów finansowych niż tradycyjne hodowle mięsa. Oprócz tego owady są źródłem składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6. Na razie nie należy się obawiać wyparcia tradycyjnej hodowli przez owady, gdyż w Europie u wielu osób jeszcze występuje opór przed spróbowaniem takich produktów, a cena dla konsumentów przewyższa produkty mięsne.

Źródło: https://www.se.pl/zdrowie/zdrowa-podobno-smaczna-ale-i-droga-owadzina-kontra-wolowina-i-wieprzowina-aa-Y9Vr-NnnL-yc8U.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Prognozy dla rynku drobiu w 2023 roku

Zaproszenie do składania ofert na realizację projektu „Triathlon – Drób jedz, by szybciej biec”