Niemiecka prasa alarmuje – maleje produkcja mięsa
W artykule na łamach Die Presse pojawiła się informacja o systematycznym spadku produkcji mięsa na terenie Niemiec. Według danych zawartych w artykule, w ubiegłym roku komercyjne firmy ubojowe wyprodukowały o około osiem procent mniej mięsa niż rok wcześniej. Ten trend ma się utrzymywać od kolejnych sześciu lat. Szczególnie duży spadek dotknął wieprzowinę, której w porównaniu do 2016 roku wyprodukowano 20 proc. mniej. Według Federalnego Urzędu Statystycznego niemiecka produkcja mięsa spadała co roku po rekordowym roku 2016 (8,3 mln ton), „ale nigdy tak bardzo jak w 2022 roku”, według statystyków. Ogółem w rzeźniach ubito 51,2 mln świń, bydła, owiec, kóz i koni oraz 701,4 mln kur, indyków i kaczek. Zmniejszyła się także produkcja wołowiny (o 8,2 procenta). Spadek produkcji mięsa drobiowego wyniósł 2,9 procenta do nieco ponad 1,5 mln ton.
Źródło: Die Presse