w

Niemiecka prasa alarmuje – maleje produkcja mięsa

W artykule na łamach Die Presse pojawiła się informacja o systematycznym spadku produkcji mięsa na terenie Niemiec. Według danych zawartych w artykule, w ubiegłym roku komercyjne firmy ubojowe wyprodukowały o około osiem procent mniej mięsa niż rok wcześniej. Ten trend ma się utrzymywać od kolejnych sześciu lat. Szczególnie duży spadek dotknął wieprzowinę, której w porównaniu do 2016 roku wyprodukowano 20 proc. mniej.  Według Federalnego Urzędu Statystycznego  niemiecka produkcja mięsa spadała co roku po rekordowym roku 2016 (8,3 mln ton), “ale nigdy tak bardzo jak w 2022 roku”, według statystyków. Ogółem w rzeźniach ubito 51,2 mln świń, bydła, owiec, kóz i koni oraz 701,4 mln kur, indyków i kaczek.  Zmniejszyła się także produkcja wołowiny (o 8,2 procenta). Spadek produkcji mięsa drobiowego wyniósł 2,9 procenta do nieco ponad 1,5 mln ton.

Źródło: Die Presse

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Czy dwie kury to już ferma?

Nie tylko w Nowej Zelandii hodowla kur zyskuje na uwadze